2. SUSRET KNJIŽEVNIKA ZA DJECU I MLADE NA LUTKARSKOM PROLJEĆU

SILVIJA ŠESTO – književnica

Silvija ŠestoRođena je u Zagrebu gdje je završila je Centar za kulturu i umjetnost, te diplomirala filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1986. godine.

Upisala poslijediplomski studij iz područja dramaturgije (“Od drame do reklame”). U mladosti reprezentativka stolnog tenisa i slijedom toga završila je Višu trenersku školu. Bavila se sportskim novinarstvom. Pisala je scenarije za radijske, televizijske i propagandne emisije, osmišljavala reklamne kampanje i slogane. Dobitnica je “zlatnog i kristalnog zvona” 1996. godine za tekst i produkciju radijske propagandne poruke na skupu hrvatskih propagandista.

Od srednje škole surađuje u elektronskim medijima, ponajviše radijskim (“radio 101”, “Radio Velika Gorica” Obiteljski radio, HR I, II i III program ). Od srednjoškolskih dana surađuje u dnevnim listovima (Vjesnik, Večernji), studentskim glasilima (Studentski list, Polet), u časopisima za djecu (Modra lasta, Smib, Zvrk, Prvi izbor), te u periodici (Forum, K, Vijenac).

1993. uz Miru Gavrana, Mislava Brumeca i Suzanu Jukić inicira, pokreće i uređuje časopis za dramu i prozu “Plima”.
2002. nagrađena je nagradom “Ivana Brlić Mažuranić” za roman “Debela”. Iste godine dobiva donaciju Zagrebačke banke za dramski tekst “Zelenkapica”, a 2006. dobiva donaciju Zagrebačke banke za zbirku priča “Bum Tomica 4″. Roman ” Debela” uvršten je na IBBY-evu Časnu listu, te je preveden na makedonski i slovenski. U kazalištu “Mala scena” tekst je postavljen i igra već petnaest godina.

Autorica je desetak knjiga za odrasle (Ester i bageri, Omčoglavci, Dramatično, Bolja polovnjača, Dani plavih djevica…), pet knjiga poezije (Krizanteme, Kao katedrala, Poglavica ne plače, Prvo izdanje pjesama iz Froplandije, Uličarke iz ormara).

U invalidsku mirovinu otišla je kao članica Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.
Jedna je od pokretačica i potpredsjednica HRVATSKOG DRUŠTVA KNJIŽEVNIKA ZA DJECU I MLADE (“klub prvih pisaca”), te njegova predsjednica.

U siječnju 2007. serijal za djecu “BUM TOMICA” postavljen je kao kazališna predstava u zagrebačkom kazalištu “Mala scena”, a iste je godine tekst “Bum Tomice” dobio nagradu “Žar ptica” na NAJ NAJ FESTIVALU. Ministarstvo kulture RH dodijelilo joj je autorske stipendije namijenjene pisanju romana “Leon Napoleon”, kaobajkama “Jučerdanasputra”, “Zagrebalici”, zbirci kratkih priča, te zbirci priča “Tvoja priča zvuči suludo”.
2009. tekst “Bum Tomice” proglašen najboljim na festivalu “Mali Marulić” u Splitu.
2010. dobiva prvu nagradu za neobjavljenu dramu za djecu na festivalu “Mali Marulić” u Splitu. 2012. nagrađena drama “Duboko more ili kako smo sve pobroćkali” biva postavljena u splitskom kazalištu lutaka.
2011. dobiva “Malog Marulića” za tekst “Gospodin Mrak i tri bijela šeširića”.
2012. uvrštena u izdanje časopisa HDP “Relations” na njemačkom jeziku u izbor tri najbolja pisca za djecu i mlade Hrvatske i predstavljena s tri naslova; serijalom Bum Tomica, te romanima Vanda i Debela.

2012. dobiva polugodišnju stipendiju Ministarstva kulture za zbirku bajki “Jučer, danas, putra”.
2012. zbirka svačega “Tinuninu” nominirana je za nagradu “Kiklop”, te dobila nagradu “Grigor Vitez” za 2012. godinu.
2013. dobiva nagradu “Fran Galović” za kratku priču.
2014. slikovnica “Palac Sim i palac Tam” dobiva nagradu “Kiklop”.
2017. dobiva posebno priznanje nagrade „Grigor Vitez“ za dobrinos književnosti za djecu i mlade
2019. slikovnica “Uhvati mi plavog medu” dobiva nagradu “Grigor Vitez” za 2018. godinu.
2019. slikovnica “(Z)ezopove basne” dobiva nagradu “Anto Gardaš” za 2018. godinu.

SNJEŽANA BABIĆ VIŠNJIĆ – književnica

Snježana Babić VišnjićRođena u Zagrebu, gdje se školovala i gdje i danas živi. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu kroatistiku i južnoslavenske filologije, a danas je na toj istoj ustanovi na doktorskom studiju i piše disertaciju o komediji umjesto da se samo smije svemu oko sebe.

Dosad je dovršila dvadesetak drama koje su objavljivane po hrvatskim časopisima i zbornicima, a neke su izvedene na Hrvatskom radiju. Priče je objavljivala u hrvatskim književnim časopisima i čitane su na Hrvatskom radiju, a kratka priča „Suza“ inspirirala je i kazališnu predstavu u Gradskom kazalištu u Požegi gdje je bila i premijera njezine komedije „Posljednja pustolovina gospodina tutora“.

Nadahnuta svojom djecom dosad je napisala dvjestotinjak priča za najmlađe koje su objavljivane u Vjesniku i više romana za djecu. Priče pak koje je namijenila odraslim čitateljima skupljene su u zbirku „Let nad staklenim stolom“.

Bibliografija
1991. Priča se nastavlja, drama izvedena u Teatru ITD
1992. Priča se nastavlja, drama objavljena u zborniku Suvremena hrvatska drama
1998. Drama Nestali objavljena u časopisu Plima, objavljena priča Suza
2000. Predstava u Gradskom kazalištu Požega prema motivima priče Suza
Drama Nestali emitirana na Hrvatskom radiju
2001. Posljednja pustolovina gospodina tutora, premijera u Gradskom kazalištu Požega
Objavljena priča Mrlja u matičinom časopisu Riječi
Emitirana drama Kamenčić želja na Hrvatskom radiju
2002. Nika pobjeđuje strah, igrokaz objavljen u zborniku Igrokazi za sve generacije Mire Gavrana
2003. Upomoć mama se smanjila, dječji roman, Znanje, Zagreb
2004. Janko među dinićima, dječji roman, Znanje, Zagrea
2007. Let nad staklenim stolom, zbirka priča, Naklada Rast, Zagreb
Priča Kolekcionar objavljena u Zbirniku Društva književnika za djecu i mlade
2007. Priča Zeleni makovi emitirana na Hravatskom radiju u sklopu Priče za velike i male
2007./2008. Pišem priču svaki dan za potrebe Vjesnikove rubrike Dječji klub, koju i uređujem, 190 dana bez prekida
2008. /2009. Surađujem na scenariju i razrađujem dijaloge za televizijsku seriju Sve će biti dobro
2009./2010. Surađujem na scenariju i pišem dijaloge za televizijsku seriju Dolina sunca
2010. Izlazi priča Biometeorološka prognoza u Zadarskom listu u sklopu književnog časopisa
2012. Mali krapinski pračovjek Babu, dječji roman, Mozaik knjiga, Zagreb

JULIJANA ADAMOVIĆ – književnica

Julijana AdamovićJulijana Adamović rođena je u Bačkoj. Diplomirala socijalnu pedagogiju, a magistrirala dječju i adolescentnu psihijatriju na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.
Objavila je zbirku priča “Kako su nas ukrali Ciganima” (SN Privlačica, Vinkovci, 2008), koja je nagrađivana kao najbolje debitantsko djelo u Hrvatskoj 2008. nagradom Kiklop i nagradom Ivana i Josipa Kozarca najbolji prvijenac Slavonije u 2008.
U nakladi VBZ Zagreb 2009-e objavljuje zbirku kratkih priča pod nazivom “Konzerviranje”. Roman za djecu “Da ti pamet stane” izlazi u nakladi Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, Zagreb, 2013. Iste godine objavljuje i zbirku priča za djecu “Dnevnik sivog mačka i druge priče” (Naklada Jurčić, Zagreb, 2013.), koju je napisala u suautorstvu sa svojim tada dvanaestogodišnjim sinom, koji se krije iza pseudonima SergeiChatgris.
Zbirku priča “Glineni anđeli” objavljuje u Nakladi Jurčić, Zagreb, 2016. godine., a za istu je dobila stipendiju Ministarstva kulture, te stimulaciju za uspješno djelo.
Objavila je i zbirku poezije “Sunce na šalteru”, Semafora, 2015.
U 2018-oj objavljuje roman “Divlje guske”, u nakladi HenaCom, Zagreb. S navedenim romanom ulazi u uži izbor nagrada Gjalski i Libar za vajk.
Višestruka je dobitnica stipendije stipendije Ministarstva Kulture RH, te novčane stimulacije za uspješno djelo u 2016-oj ( Glineni anđeli).
Priča “Božica i važne stvari” provnagrađena je na natječaju za najbolju priču Gradske knjižnice Samobor 2013.
Objavila i nekoliko stručnih radova i osvrta, te ilustriranu brošuru za djecu žrtve/svjedoke u sudskom postupku “Luka na sudu”.
Proznim djelima zastupljena je u brojnim skupnim zbirkama i na portalima, te u književnom časopisu Vijenac, RE, Artikulacije.

VLADIMIR BAKARIĆ – književnik

Vladimir BakarićVladimir Bakarić, Vinkovčanin. Osnovnu školu završio je u Vinkovcima, a srednju u Zagrebu, gdje je kasnije i diplomirao na Fakultetu prometnih znanosti.

Do sad je objavio deset knjiga za djecu i mlade, i jednu slikovnicu. Dobitnik je nagrade ‘Mato Lovrak’ za najbolji roman za djecu i mlade u 2006. godini, i nagrade Vukovarsko-srijemske županije za izniman doprinos dječjoj književnosti 2007. godine.
Pripovijetka ‘Nešto poslije ponoći’ uprizorena mu je na kazališnim daskama u produkciji GK ‘Joza Ivakić’ Vinkovci (2006.), a svojim kraćim djelima i poezijom uvrštavan je u zbornike Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, i brojne druge zbornike. Njegovo je književno stvaralaštvo predstavljeno u sveučilišnom udžbeniku ‘Pregled hrvatske dječje književnosti’ (Stjepan Hranjec, Školska knjiga, 2006.).

Knjiga ‘Zagrebački grafiti – Ekskurzija’ odabrana je od strane stručnog ocjenjivačkog suda u fond koji je predstavljao Hrvatsku lijepu knjigu na izložbama Book Art International u Frankfurtu i Best Designed Books All Over The World u Leipzigu, te je postala dio fonda German Book and Type Museum, koji je dio njemačke Nacionalne knjižnice.

Knjige su mu prevedene i objavljene i u inozemstvu.

Dugo je pisao vrlo čitanu kolumnu ‘Priče sa zapadne strane’ na službenoj web stranici HNK Cibalije Vinkovci, čiji je vatreni navijač.

Paralelno s književnošću, bavi se i glazbom.

Krajem 2010. godine u izdanju ‘Croatia recordsa’  objavljen je glazbeni CD grupe ‘The Karambol’ pod nazivom ‘Svirepo i brutalno’, na kojemu je, uz ostale članove grupe, autor tekstova i glazbe, tako da se njegova djela, osim na književnim top-listama knjižnica, nalaze i na glazbenim top-listama. Organizator je i humanitarnog festivala ‘Rock Marinfest’ u Vinkovcima, koji okuplja najeminentnija glazbena imena iz Hrvatske i inozemstva.

Član je Društva hrvatskih književnika, Matice hrvatske, Društva književnika za djecu i mlade – kluba prvih pisaca i Društva hrvatskih skladatelja.

Urednik je brojnih knjiga, te biblioteke za djecu i mlade ‘Grafiti’.

Živi i radi u Vinkovcima.

Bibliografija:
Nešto poslije ponoći & Tragom staklene mape, (2004. – 2 izdanja)
Nedovršena duga (2005.)
Tajna staklarskog rudnika /slikovnica/ (2005.)
(Vladimir Bakarić, Ratko Bjelčić, Siniša Rapajić)
Tragom staklene mape (2006.)
Moji grafiti (2006., 2007., 2008. – 3 izdanja)
(Vladimir Bakarić, Ratko Bjelčić, Robert Mlinarec)
Nagrada ‘Mato Lovrak’ za najbolji roman za djecu i mlade  u 2006. godini
Stari grafiti (2007.)
(Vladimir Bakarić, Ratko Bjelčić, Robert Mlinarec)
Tajanstvena vila (2007.)
Ljubav koja ne može proć’ (2008.)
Opasna potraga (2009.)
Iz blata (2010., 2011. – 2 izdanja)
(Vladimir Bakarić i Dalibor Bartulović – Shorty)
Zagrebački grafiti – Ekskurzija (2011.)