Povelja za životno djelo “Zvonko Festini” 2021.

DOBITNICI POVELJE “ZVONKO FESTINI” ZA ŽIVOTNO DJELO (2021.)

Lutkarska asocijacija, Hrvatski centar UNIMA, od 2008. godine dodjeljuje na Lutkarskom proljeću priznanja za životno djelo u području lutkarske umjetnosti. Svečanost će se ove godine održati u četvrtak, 27.svibnja, u novoizgrađenom hotelu u sklopu Bioekološko – edukacijskog centra u Otočkim virovima (Otoku), za vrijeme trajanja lutkarskog festivala SLUK .
Ovo priznanje koje od 2016. godine nosi ime istaknutog hrvatskog lutkarskog umjetnika i pedagoga Zvonka Festinija (više o ovom velikanu hrvatskog lutkarstva možete pročitati OVDJE) daje poseban značaj Lutkarskom proljeću
– „Povelja Zvonko Festini“ dodjeljuje se u dvije kategorije: – za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva, koja će ove godine biti dodijeljena glumici Gradskog kazališta lutaka Split – Alin Antunović te u kategoriji – za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva , – Liviji Kroflin.

ALIN ANTUNOVIĆ – za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva

Alin AntunovićZaposlena kao glumica u GKL-u u Splitu od 1989. godine.
Kao mlada glumica godine 1991. Dobila je nagradu za glavnu ulogu OBLAKA PUTNIKA u predstavi “Nebesko kazalište” slovenske redateljice Helene Zajc na SLUK-u, jednom od najvažnijih lutkarskih festivala u Hrvatskoj.
Na “NAJ NAJ NAJ” festivalu nagrađena je za najbolju sporednu ulogu KOKOŠI u predstavi “Lastavica” redatelja Joška Juvančića.
Zatim 2009. nagradu na Festivalu hrvatske drame za djecu “Mali Marulić” za ulogu CRVENOKOSE i GOVOREĆIH VRATA u predstavi “Mala vila” redatelja SlavčaMalenova.
Iste godine na festivalu SLUK stručni žiri mi je dodijelio nagradu za najbolju ulogu i animaciju CRVENOKOSE i GOVOREĆIH VRATA.
U dosadašnjoj karijeri odigrala je oko 70 premijera, te preko 5000 izvedbi predstava, od kojih nekoliko i na stranim jezicima u inozemstvu ( Ancona; Farsa s maskama “SV. Juraj” i “Nebesko kazalište” na talijanskom, Mexico; “Jaje” na španjolskom).
Na 27. Susretu lutkara i lutkarskih kazališta u Osijeku dodijeljeno joj je priznanje za dugogodišnji umjetnički rad u lutkarstvu.
Također je glumila u kratkim i dugometražnim igranim filmovima u zemlji i inozemstvu. Dvije godine zaredom, 2004. i 2005., djelovala sam kao članica stručnog žirija za “Jutarnji list” u dramskom programu “Splitskog ljeta”, a 2019. i kao članica stručnog žirija dramskog programa 65. Splitskog ljeta.

 

LIVIJA KROFLIN – za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva

Livija KroflinLivija Kroflin rođena je u Zagrebu, gdje se i školovala. Na Filozofskom fakultetu diplomirala je komparativnu književnost i engleski jezik, zatim magistrirala s temom Lutkarstvo u Zagrebu od 1945. do 1985. godine, te doktorirala s disertacijom Međunarodni festival kazališta lutaka PIF 1968.-2007. godine u kontekstu europskoga lutkarstva.
Od 2007. zaposlena je na Odsjeku za kazališnu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, gdje je voditeljica programa za lutkarstvo te predaje kolegije iz povijesti i estetike lutkarstva. Od 2015. do 2017. godine bila je voditeljica Odsjeka za kazališnu umjetnost. Sudjelovala je u pisanju plana i programa Preddiplomskog sveučilišnog studija Gluma i lutkarstvo, Diplomskog sveučilišnog studija Kazališna umjetnost te Diplomskog sveučilišnog studija Oblikovanje i tehnologija lutke. Osmislila je nastavni plan iz niza kolegija kojih je nositeljica i izvoditeljica. Sudjelovala je u nastanku kolegijā iz praktičnog dijela programa (animacije) za studij lutkarstva.Predaje i na Poslijediplomskom specijalističkom studiju Dramske pedagogije na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Sudjelovala je u nizu međunarodnih stručnih skupova o lutkarstvu (Budimpešta, Prag, Subotica, Ljubljana, Moskva, Jakarta, Peking).
Bavila se sinkronizacijom crtanih filmova na televiziji, kraće vrijeme honorarno radila u Zagrebačkom kazalištu lutaka, a 1982. osnovala Lutkarsku družinu „Lutkobus“, koja i danas djeluje. Napisala je nekoliko lutkarskih igrokaza, od kojih su Betlehemsku crnu ovcu izvela dva amaterska i tri profesionalna lutkarska kazališta, a emitirana je i kao radio-igrokaz.
Selektorica je predstava za PIF. Pokrenula je i uređivala biblioteke „Lutkanija“ i „Velika Lutkanija“ pri Međunarodnom centru za usluge u kulturi. Autorica je knjiga Zagrebačka zemlja Lutkanija (Zagreb, 1992.), Lutkobusovih 15 godina (Zagreb, 1997.), Lutkobusovih 20 godina (Zagreb, 2002.), Mojih 20 PIF-ova (Zagreb, 2008.) i Estetika PIF-a (Zagreb, 2012.)te niza članaka o lutkarstvu, koje je objavila u zemlji i inozemstvu.
Piše članke o lutkarstvu za Kazališni leksikon koji priprema Leksikografski zavod Miroslav Krleža te sudjeluje u pripremi članaka o hrvatskom lutkarstvu za englesko izdanje svjetske enciklopedije lutkarstva u izdanju međunarodne UNIMA-e.
Odlikovana je Redom hrvatskog pletera Republike Hrvatske 1999. za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobit njezinih građana. Godine 2019. dobila je priznanje Vijeća Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku za izuzetno zalaganje u znanstveno-istraživačkim i umjetničkim projektima.
Lutkarstvom se intenzivno bavi od 1980-ih godina, za koje je vrijeme posjetila više od stotinu festivala i pogledala između tisuću i dvije tisuće predstava.
Zbog svakovrsnog bavljenja lutkarstvom voli se nazivati lutkobavom.

 

Statua “Šokac” rad akademika Zlatka Boureka, odljevak Ljevaonice umjetnina Ujević (foto: D. Bota)
Nagrađeni uz Povelju, novčanu nagradu dobivaju i umjetničku statuu „Šokac“ rad Zlatka Boureka

 

 

Dosadašnji dobitnici Povelje za životno djelo
Godina Za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva Za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva
2008 Zlatko Bourek Milena Dundov
2009 Luko Paljetak Pero Juričić
2010 Berislav Brajković Sanja Vidan
2011 Zvonko Festini Zvjezdana Bučanin
2012 Joško Juvančić Zlatko Košta
2013 Himzo Nuhanović Almira Štifanić
2014 Vjekoslav Vojo Radoičić Jadranka Popović Miljko
2015 Srećko Šestan Srđan Brešković
2016 Petar Šurkalović Lidija Helajz
2017 Abdulah Seferović Hrvoje Zalar
2018 Jasminka Mesarić Đuro Roić
2019 Ivo Nižić Zlatko Vicić
Povelja za životno djelo – ostali laureati
Godina Za doprinos u području teatrologije i istraživanju lutkarstva u Hrvatskoj
2016 Dr. Sci. Antonija Bogner Šaban

 

Organizatori UO Asser Savus, HC Unima, Gradski muzej Vukovar

 

Arhiva:

Povelja Z. Festini 2016.
Povelja Z. Festini 2017.
Povelja Z. Festini 2018.
Povelja Z. Festini 2019.