Povelja za životno djelo “Zvonko Festini” 2022.

Romano Bogdan – za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva

Romano Bogdan

Kao dramski pedagog Romano Bogdan radi od 1982.g. U Centru za kulturu 1987. godine osniva Kazališnu družinu Pinklec, koja 2006. dobiva status javnog kazališta. Dugogodišnji je umjetnički ravnatelj kazališne družine Pinklec i kazališne produkcije Centra za kulturu. Osnivač je i urednik programa Cukorek, dječje kazališne tribine pri Centru za kulturu Čakovec, član nacionalnih i međunarodnih umjetničkih udruga i organizacija: ASSITEJ, UNIMA, Hrvatski centar ITI, Epicentar, HDDU (kao redatelj), član Upravnog odbora Hrvatskog centra ASSITEJ-a (International Association of Theatre
for Children and Young People). Obnaša dužnost predsjednika Hrvatskog centra ASSITEJ-a. Također je i član Državnog kulturnog vijeća za dramsku
umjetnost pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske. Izvršni je producent festivala profesionalnih dječjih kazališta hrvatskog centra ASSITEJ-a koji se svake godine održava u Čakovcu, te Epifesta – festivala profesionalnih kazališta za djecu i mlade srednje i jugoistočne Europe.
Bio je član brojnih umjetničkih savjeta i žirija nacionalnih i međunarodnih festivala: Festivala novog kazališta EUROKAZ, Međunarodnog festivala kazališta lutaka PIF u Zagrebu, Međunarodnog festivala alternativnog kazališta PUF u Puli i međunarodnog umjetničkog žirija PIF-a. Sudjelovao je na studijskim putovanjima, festivalima i kongresima širom svijeta te stručno usavršavao na brojnim međunarodnim radionicama i edukacijama.

Dobitnik je brojnih priznanja za svoj rad u lutkarstvu. Do danas je režirao sedamtesetak dramskih i lutkarskih predstava, za mnoge od njih je autor dramskog teksta i dramaturg. Predstave mu se izvode, a mnoge od njih su i nagrađene, na brojnim kazališnim festivalima u zemlji i inozemstvu.
Živi i radi u Čakovcu.

Areta Ćurković – za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva

Areta Ćurković

Areta Ćurković je kazališna, televizijska i filmska glumica te lutkarica. Prvakinja je Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku. U matičnoj kući je od 1994. godine ostvarila niz zapaženih uloga kako u predstavama za djecu i mlade, lutkarskim tako i u dramskim predstavama. Ostvarila je zapažene uloge u brojnim hrvatskim kazalištima. Utjelovila je likove poput Sanche Panse, Marice, bube Rotirke, Dade, praščića Tomka, malog Tina, Omakale, Beckettovog Hamma, Krležine Eve, Amande Wingfield te brojne druge uloge kako kazališne tako i filmske, televizijske. Aktivno i profesionalno se bavi i pedagoškim radom.

Za svoj rad ovjenčana je brojnim nagradama ( nagrade na festivalima SLUK –u i PIF-u i Pula Film Festivalu, nominirana za hrvatsko glumište, nagrade za pedagoški rad, nagrada publike Večernjakova ruža i Zlatni grb grada Osijeka za izuzetna postignuća u području kazališne i filmske umjetnosti).

 

Statua “Šokac” rad akademika Zlatka Boureka, odljevak Ljevaonice umjetnina Ujević (foto: D. Bota)
Nagrađeni uz Povelju, novčanu nagradu dobivaju i umjetničku statuu „Šokac“ rad Zlatka Boureka

 

 

 

Dosadašnji dobitnici Povelje za životno djelo
Godina Za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva Za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva
2008 Zlatko Bourek Milena Dundov
2009 Luko Paljetak Pero Juričić
2010 Berislav Brajković Sanja Vidan
2011 Zvonko Festini Zvjezdana Bučanin
2012 Joško Juvančić Zlatko Košta
2013 Himzo Nuhanović Almira Štifanić
2014 Vjekoslav Vojo Radoičić Jadranka Popović Miljko
2015 Srećko Šestan Srđan Brešković
2016 Petar Šurkalović Lidija Helajz
2017 Abdulah Seferović Hrvoje Zalar
2018 Jasminka Mesarić Đuro Roić
2019 Ivo Nižić Zlatko Vicić
2021 Livija Kroflin Alin Antunović
Povelja za životno djelo – ostali laureati
Godina Za doprinos u području teatrologije i istraživanju lutkarstva u Hrvatskoj
2016 Dr. Sci. Antonija Bogner Šaban

 

Organizatori UO Asser Savus, HC Unima, Gradski muzej Vukovar

 

Arhiva:

Povelja Z. Festini 2016.
Povelja Z. Festini 2017.
Povelja Z. Festini 2018.
Povelja Z. Festini 2019.
Povelja Z. Festini 2021.