3. Filmski festival glumca – odluke ocjenjivačkog suda

ODLUKE OCJENJIVAČKOG SUDA

Ocjenjivački sud u sastavu Marica Vidušić VrdoljakSanja Vejnović i Goran Ribarić su odlučili slijedeće: zlatni Orioni, za najuspjelije glavne uloge, žensku i mušku, otišli su Almi Prici za naslovnu ulogu u filmu “Dnevnik Diane Budisavljević” te Krešimiru Mikiću za ulogu ministra Kelave u filmu “Koja je ovo država”.

Srebrnim Orionima, za sporedne uloge, nagrađeni su Snježana Sinovčić Šiškov za svoju sjajnu interpretaciju Tetke u filmu “Sam samcat” te odlični Nikša Butijer za ulogu Generala ponovno za film “Koja je ovo država”.

Film “Dnevnik Diane Budisavljević“ režirala je mlada hrvatska redateljica Dana Budisavljević, “Sam samcat” Bobo Jelčić a film “Koja je ovo država” Vinko Brešan.
Predstavnica ocjenjivačkog suda, glumica Marica Vidušić Vrdoljak, je pred nazočnima pojasnila odluke navedenog izbora.

Ono što se također s nestrpljenjem iščekivalo je i odluka o Najboljem ovogodišnjem filmu koju već tradicionalno donose vinkovački gimnazijalci, polaznici medijske kulture predvođene prof. Marijom Tikvić, a čiji se prosudba nije znala do samog kraja. Srednjoškolci su se ove godine odlučili za film “Koja je ovo država” redatelja Vinka Brešana.

PRIZNANJE MLADIH ZA NAJBOLJI FILM NA 3. FFG- u (NESLUŽBENA NAGRADA)

OBRAZLOŽENJE ŽIRIJA MLADIH

Izbor je bio težak jer su u uži krug ušla dva izvrsna filma, „F20“ i „Koja je ovo država“. Ipak, složili smo se da je film „Koja je ovo država“ najbolji film ovogodišnjeg festivala. Redatelj Vinko Brešan daje jasan uvid u psihu ratne generacije, u njihove rane koje ne mogu zacijeliti jer je izostala empatija vladajućih. Iako materijalistički nastrojeno društvo nije novost za nas, usredotočenost vladajućih samo na svoju poziciju potaknula nas je na razmišljanje o pravdi, zahvalnosti, suosjećanju i konačno smrti, pred kojom smo svi jednaki. Početnu scenu generala koji sanja o samoubojstvu te se prepušta rijeci, želeći se pridružiti svojim poginulim vojnicima, ubrzo zamjenjuju humorne scene koje radnju čine dinamičnom, a gledatelje nužno usredotočenima. Brešan je uspio održati izazvani smijeh čak do posljednje, najtragičnije scene filma. Šok se tada pretvara u spoznaju, a nama ostaje upitnik iznad glave, baš onakav kakav je u naslovu filma: Koja je ovo država?

Film je, dakle, odlična kritika hrvatskog političkog života te crnohumorni prikaz trenutnog stanja društva i države.
Na kraju, nadamo se da će ovaj festival postati tradicija našega grada i u budućnosti privući još više mladih ljudi koji će se, kao i mi danas nakon odgledanih filmova, osjećati iskustveno bogatijima i emotivno zrelijima.