5. Filmski festival glumca

5. Filmski festival glumca, 7. – 15. studenog 2021. godine

Predgovor

O ljudima pred kamerom

MARINA REDŽEPOVIĆ, filmska glumica i predstavnica HDFD-a

Marina RedžepovićS nekima dijelimo isti jezik, mentalitete, poznanstva svijeta, niz prepoznavanja. I sa svakim sljedećim fimom su nam nanovo dobrodošli kao naša lica. Nerijetko bih sa bliskim ljudima, spominjući Veru Zimu ili Mustafu Nadarevića, recimo, dijelila sličan osjećaj; kao da su nam članovi obitelji, kao da su opet u našem dnevnom boravku. Primijetiti ih na ulici, tržnici, kafiću, ako bi se ti susreti događali, samo bi nas podsjetilina bliskost koju kamera posreduje, na stvarni život koji postaje dodano stvarniji – filmom.

Ona, pak, ”daleka”, američka, francuska, talijanska i mnoga druga geografski i zvjezdano neuhvatljiva lica, bliska su nam jer smo ”pristali” da ih nikad nećemo sresti – neka njih daleko, na filmu. Ona su nam dala mogućnost da zamišljamo, da ih pozivamo u jedinu svakodnevicu koju znamo, da izmaštamo intimne i potrebne prostore nepoznatog i nerazumljivog. Njihova nam ikoničnost pruža cijeli jedan repertoar osobina; glas ko’ Bacall, hod ko’ Wayne.

Prisutnost glumca ili glumice na filmu, otisnuta u prostore, kulture, generacije, ponašanja, ipak je pojavnost koja najviše odvlači sam film u izvanfilmsku stvarnost; u politiku, u estradizirano, u psihologizaciju. Filmskog glumca i filmsku glumicu najviše se otima matičnom mediju jer se njegova neposrednost pokušava objasniti, potkrijepiti biografijom ili nekom trivijom.Teorijski pristupi filmskoj glumi nisu bez namjere, ali iste ga terminologije analitički tek s naporom obuhvaćaju. Kako bilo, izmještenost i fragmentarnost su neizbježne.

Glumac i glumica, ako su autentični pred kamerom, gledaju nas neposredno. I bliski su nam i daleki onoliko koliko smo to mi sami sa sobom. Nema tajne, ”samo” se treba podsjećati da gledamo film.

Hvala Vinkovcima što su festival posvetili tom jednostavnom odnosu. Iz očiju i srca.

 


MurinaFILM REDATELJICE ANTONETE ALAMAT KUSIJANOVIĆ

MURINA

drama / 92. min

7.11.2021. u 20 sati

Napeti odnos šesnaestogodišnje Julije i autoritarnog oca Ante počinje pucati kada u njihov dom na otoku stigne stari obiteljski prijatelj. Dok je otac zaokupljen pokušajima da s njim sklopi posao života, karizmatični gost Juliji otvara sve više prostora slobode te u njoj budi revolt prema roditeljima. Tijekom jednog vikenda ispunjenog velikim očekivanjima, Julija uvlači obitelj u opasni vrtlog strasti i nasilja.

Uloge tumače – GRACIJA FILIPOVIĆ, LEON LUČEV, DANICA ĆURČIĆ, CLIFF CURTIS

scenarij -Antoneta Alamat Kusijanović, Frank Graziano
kamera – Hélène Louvart (AFC)
montaža – Vladimir Gojun
oblikovanje zvuka – Julij Zornik
glazba – Evgueni Galperine, Sacha Galperine
kostimografija – Amela Bakšić
produkcija – Antitalent (HR)

U nedjelju 7. studenog započinje 5. izdanje Filmskog festivala glumca s projekcijom iznimno hvaljenog filma “Murina”, 36-godišnje redateljice Antonete Alamat Kusijanović. Scenarij za film je pisala sama, u suradnji s Frankom Grazianom, a ove je godine film na čuvenom canneskom filmskom festivalu okićen nagradom Camera d’Or koja se dodjeljuje najboljem debitantu. Nadalje, “Murina” je proglašena Najboljim film na američkom Filmskom festivalu u Hamptonsu, a također je dobitnik nagrade Breza za najbolju debitanticu na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu.

Film “Murina” bit će prikazan u dvorani GK “Joza Ivakić” u Vinkovcima s početkom u 20:00 sati.

Zbog nepovoljne situacije uzrokovane pandemijom korona virusa, u dvoranu kazališta na projekcije se ulazi samo s covid-potvrdama, zaštitnim maskama i sigurnom udaljenošću od dva metra. Ulaz na projekcije se ne naplaćuje, izuzev posljednjeg dana festivala za projekciju novog Jamesa Bonda “Za smrt nema vremena” (No Time To Die) kada ćete na blagajni kazališta trebati izdvojiti 30 kn. Iste će se naći u pretprodaji već od četvrtka 11. studenog u terminu od 8:00 do 12:00 sati.

Napeti odnos šesnaestogodišnje Julije i autoritarnog oca Ante počinje pucati kada u njihov dom na otoku stigne stari obiteljski prijatelj. Dok je otac zaokupljen pokušajima da s njim sklopi posao života, karizmatični gost Juliji otvara sve više prostora slobode te u njoj budi revolt prema roditeljima. Tijekom jednog vikenda ispunjenog velikim očekivanjima, Julija uvlači obitelj u opasni vrtlog strasti i nasilja.

“Murina” je obiteljska psihološka drama čija se radnja odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku i svojevrsni je nastavak redateljičinog višestruko nagrađivanog kratkometražnog igranog filma “U plavetnilo”. Snimao se na Hvaru, Kornatima i na Koločepu.

Redateljica Antoneta Alamat Kusijanović rođena je u Dubrovniku. Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu završila je studij produkcije, a zatim režiju na Sveučilištu u Columbia u SAD-u. Prije “Murine” režirala je kratki već spomenuti film “U plavetnilo”, koji je osvojio nagrade u Berlinu te Srce Sarajeva, a bio je nominiran i za studentskog Oscara.

Producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara). U autorskom timu filma su još i Helene Louvart (direktorica fotografije), Ivan Veljača (scenograf), Amela Bakšić (kostimografkinja), Snježana Gorup (majstorica maske), Julij Zornik (dizajner zvuka), Vlado Gojun (montažer), Poster (vizualni efekti) te Evgueni Galperine i Sacha Galperine (skladatelji).

Glavnu ulogu nosi mlada glumica Gracija Filipović koja se ranije već pojavila i u prethodnom Antonetinom filmu “U plavetnilo”, a mogli smo je vidjeti kao 11-godišnjakinju u kratkom filmu Barbare Vekarić “Mali debeli rakun”. Prije dvije godine nastupala je i u popularnom “Super talentu”. Društvo joj u filmu prave starije i iskusnije kolege kavi su Leon Lučev, Danica Ćurčić (danska glumica rođena u Srbiji), slavni Cliff Curtis (Colombiana, Umri muški 4, Odmetnuta porota, Osveta…), uvijek dobro došli Nikša Butijer, sjajna Marina Redžepović, prekaljeni Milan Štrljić i mnogi drugi.

Film “Murina” traje 92 minute a donosi nam ga sutra u nedjelju u 20:00 sati umjetnička udruge Asser Savus iz Vinkovaca u (stručnoj) suradnji s Hrvatskim društvom filmskih djelatnika (HDFD), te pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca. Pomoć su festivalu također pružili i HAVC, Vukovarsko-srijemska županija i Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci, u čijem će se prostoru odvijati cijeli festivalski program.

Ne propustiti!


HollywoodRADOVI STUDENATA AUK OSIJEK

NE ZABORAVI HOLLYWOOD

8.11. 2021. u 12 sati ispred Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci

Izložba radova studenata Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, smjer Odsjek za kreativne tehnologije pod vodstvom mentorice izv. prof. ArtD. Rie Trdin i asistentice Sheron Pimpi-Steiner. Na izložbi će bit prikazani radovi studenata : Lucy Maher, Caroline Mackey, Ellie Mulligan, Hannah Khan, Lily O’Neill, Ruaiŕi Barrett i Ivone Čačulović.

Sinoć je započeo 5. Filmski festival glumca: večeras i njegovo službeno otvaranje

Sinoć, u nedjelju 7. studenog u GK Joza Ivakić projekcijom filma Murina započeo je 5. Filmski festival glumca, koji će svoje službeno otvaranje imati večeras u 20:00 sati. Odličnu i nagrađivanu Murinu je jedva dočekalo pedesetak zaljubljenika u film, a siguran sam kako nitko nije otišao razočaran. Debitantica, redateljica i koscenaristica Murine, Antoneta Alamat Kusijanović, donijela nam je snažnu priču o potpuno disfunkcionalnoj obitelji u kojoj gledatelj teško nalazi način njezina opstanka. I sam kraj jako navodi na razmišljanje o tome tko je Julija (odlična, gotovo pantomimičarska interpretacija lika) uistinu, te tko je njen pravi otac…

U trenutku kada ovo objavljujem, u podne je parku ispred kazališta već otvorena izložba pod nazivom “Ne zaboravi Hollywood”, u kojoj će posjetitelji (i slučajni prolaznici) uživati cijelo vrijeme trajanja festivala. Posrijedi su radovi na temu filmskih likova i eksponata koje su izradili vrijedni studenti Akademije za umjetnost i kulturu Osijek, smjer Odsjek za kreativne tehnologije pod vodstvom prof. ArtD. Rije Trdin.

Filmska večer drugog dana 5. Filmskog festivala glumca započet će u 19:00 sati s dokumentarcem “Prvi do srca: Ivo Gregurević” za kojeg režiju i scenarij potpisuje Branko Schmidt. Biografski je to dokumentarni film nastao u produkciji HRT-a, a govori o životu i radu legendarnog Ive Gregurovića, glumačkog velikana rodom iz Orašja.
Uz mnogobrojne inserte iz hrvatskih filmova u kojima je Ivo glumio, film ulazi u prostor Donje Mahale i kroz svjedočenja prijatelja i rodbine oslikava Ivu kao čovjeka koji je pomagao drugim ljudima i skrbio o svom rodnom mjestu, organizirao filmske festivale i druženja. Iako je karijeru izgradio u Zagrebu, on se u gradu osjećao usamljeno. Ponosni Posavljak energiju je crpio iz Save i rodne Posavine. Film je sniman na autentičnim lokacijama tragom sjećanja Ivinih najbližih prijatelja i suradnika, a paralelno prati i nastanak spomenika te
njegovo svečano otkrivanje u Orašju kojim započinju Dani hrvatskog filma sada pod imenom našeg doajena Ive Gregurovića.
Ovaj duboko senzibilni dokumentarni film, u kojem jedan prijatelj snima film o drugom, traje 56 minuta.

Malo iza 20:00 sati slijedi službeni program otvaranja 5. Filmskog festivala kojega će voditi vinkovački glumac Vladimir Andrić dok će festival otvoriti vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

U 21:00 sat ćemo moći pogledati još jedan Schmidtov film, aktualni naslov “A bili smo vam dobri” u kojem su scenaristi Sandra Antolić i Ognjen Svilčić odradili odličan posao, kojim dominira snažna priča o osamljenosti ratnih veteran (pojedinca) i vrlo dobri dijalozi koje interpretira stvarno impresivan glumački ansambl u sastavu Rene Bitorajac, Slaven Knezović, Rakan Rushaidat, Milivoj Beader, Nikša Butijer, Paško Vukasović, Goran Navojec, Dražen Šivak, Nela Kocsis i drugi.
Hrvatska 25 godina nakon Domovinskog rata daleko je od ideala nekadašnjih branitelja, sada nezadovoljnika ušutkanih penzijama. Osiromašena je, raseljena, korumpirana. Ideja nekolicine branitelja o izgradnji Muzeja domovinske zahvalnosti u staroj zgradi Paromlina u centru Zagreba ponovno ih okuplja. Kako je izgradnja zaustavljena, branitelji zauzimaju Paromlin. Policiji odgovaraju prijetnjom plinskim bocama, Specijalcima oružjem. Bivši zapovjednik im obećava drugu lokaciju za Muzej, no opet su izigrani. Mladići koji su stali na stranu branitelja duboko su razočarani odnosom vlasti prema ljudima koji su stvarali Hrvatsku, pa se okreću ekstremnoj desnici.
Istinit, bolan i provokativan, novi film Branka Schmidta, u kojem po treći put, nakon velikih domaćih hitova: “Metastaze” i “Ljudožder vegetarijanac”, glavnu ulogu nosi Rene Bitorajac. Rene Bitorajac je za ovaj film osvojio Zlatnu arenu za najbolju mušku ulogu ove godine u Puli, dok mu je suradnja sa redateljem Schmidtom u karijeri donijela ukupno tri Zlatne arene!
Film “A bili smo vam dobri” traje 72 minute i nastao je u koprodukciji Hrvatske i Bosne i Hercegovine, tj. producentskih kuća Telefilm i mostarske Kazališno-filmske udruge Oktavijan. Kao producent se pojavljuje Stanislav Babić a kao koproducent Slaven Knezović.

Podsjetimo, organizator 5. Filmskog festivala glumca je umjetnička udruge Asser Savus iz Vinkovaca u (stručnoj) suradnji s Hrvatskim društvom filmskih djelatnika (HDFD), te pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca. Pomoć su festivalu također pružili i HAVC, Vukovarsko-srijemska županija i Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci, u čijem će se prostoru odvijati cijeli festivalski program.


GregurevićFILM REDATELJA BRANKA SCHMIDTA

PRVI DO SRCA – IVO GREGUREVIĆ

dokumentarni / 55 min

8.11. 2021. u 19 sati

 

 

Riječ je o emotivnoj biografskoj posveti Greguroviću koju je napravio glumčev prijatelj, redatelj Branko Schmidt


A bili smo vam dobri8.11. 2021. u 20:30 sati: OTVORENJE 5. FILM FESTIVALA GLUMCA
FILM REDATELJA BRANKA SCHMIDTA

A BILI SMO VAM DOBRI

drama / 72 min

Trideset godina nakon rata, odlikovani heroj Dinko ogorčen je i razočaran. Napustila ga je obitelj, a Hrvatska za koju se borio osiromašena je, raseljena i korumpirana. Dinko se odaziva na poziv starih suboraca koji od Vlade zahtijevaju davno obećani muzej u zgradi iz koje se išlo u rat. Demonstracijama se pridružuju mladi fašisti, što dovodi do sukoba s policijom. Dinko izgubi kontrolu i nasilje eskalira.

Uloge tumače – RENE BITORAJAC, SLAVEN KNEZOVIĆ, RAKAN RUSHAIDAT, MILIVOJ BEADER, NIKŠA BUTIJER, PAŠKO VUKASOVIĆ, GORAN NAVOJEC, DRAŽEN ŠIVAK, NELA KOCSIS

scenarij – Sandra Antolić, Ognjen Sviličić
kamera – Dario Hacek
montaža – Hrvoje Mršić
oblikovanje zvuka – Ivan Zelić
glazba – Damir Avdić
kostimografija – Vedrana Rapić
scenografija – Ivan Ivan
producent – Stanislav Babić
koproducent – Slaven Knezović
produkcija – Telefilm (HR)


Drugog dana 5. Filmskog festivala glumca na repertoaru su bila dva filma Branka Schmidta, prvi u 19:00 sati dokumentarni “Prvi do srca” kojeg je redatelj posvetio svom prijatelju i kolegi, legendarnom glumcu Ivi Gregureviću. Dirljivom pričom Schmidt nas je uspio još jednom podsjetiti bez kakvog smo velikog glumca i čovjeka ostali prije dvije godine.

U nastavku večeri slijedilo je i službeno otvaranje festivala kojeg je prigodno otvorio gradonačelnik Ivan Bosančić, dok je voditelj kratkog programa bio poznati vinkovački glumac Vladimir Andrić.

Trećeg dana festivala, na redu je odlična “Dopunska nastava” redatelja i scenariste Ivana-Gorana Viteza, koju ćemo gledati u terminu od 20:00 sati. Film traje 101 minutu.

“Dopunska nastava” je satirični triler o talačkoj krizi u jednoj osnovnoj školi, film nastao u produkciji Interfilma, film koji na intrigantan način pokazuje stav političkih elita, a i hrvatskog društva u cjelini prema hrvatskom školstvu, od učenika do učitelja i profesora.

Radnja počiva na bijesnom, svježe rastavljenom ocu koji upada u razred svoje devetogodišnje kćerke kako bi zajedno proslavili njen rođendan. Talačku krizu koju ovaj čin izazove u svoje će političke bodove pred skore lokalne izbore pokušati pretvoriti aktualni gradonačelnik. Budući da je u razredu i sin mladog policajca, prije nego što se situacija rasplete i njega će se morati nešto pitati.

“Kako je žanrovski film u Hrvatskoj prilično endemska biljka, ovim filmom namjera mi je bila probuditi u domaćoj kinematografiji zapostavljeni žanr trilera, ali i ne zaustaviti se samo na običnom žanrovskom filmu, tako da gledatelji “Dopunske nastave” mogu očekivati film koji je u isto vrijeme cijelim svojim trajanjem napet i zabavan, ali pritom ne bježi od britke analize trenutka u kojem živimo, ne podcjenjujući inteligenciju svoje publike niti njihovu sposobnost paralelnog praćenja i povezivanja nekoliko narativnih rukavaca. Dakle, onima koji od filma očekuju samo popcorn zabavu, mogu obećati očekivanu porciju kokica, ali će im uz njih biti podvaljen i cijeli filmski obrok”, rekao je o filmu redatelj Ivan-Goran Vitez.

Glumačku postavu čine Milivoj Beader, Marko Cindrić, Anita Matić Delić, Željko Königsknech, Filip Eldan, Zlatko Burić, Đorđe Kukuljica, Darko Janeš, Janko Popović Volarić, Marina Kostelac, Zlatan Zuhrić Zuhra i drugi. Na velikom platnu su debitirali i mlada Frida Jakšić te Franko Pavičić u vodećim ulogama devetogodišnjih školaraca. Scenarij i režiju potpisuje Ivan-Goran Vitez, direktor fotografije je Lutvo Mekić, kostimografkinja Katarina Zaninović, majstorica maske Snježana Gorup, scenograf Mario Ivezić, montažerka Ivana Rogić, a producenti Ivan Maloča i Maja Vukić.

I ovaj je film posvećen velikanu hrvatske umjetnosti Ivi Gregureviću te je dio Hrvatskog Nacionalnog programa promicanja audiovizualnog stvaralaštva.

Ivan-Goran Vitez (Zagreb, 1975) je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu studirao Filmsku i TV režiju, te Dramaturgiju. “Dopunska nastava” njegov je treći dugometražni igrani film nakon filmova “Šuma summarum” (2010.) i “Narodni heroj Ljiljan Vidić” (2016). Režirao je i kratke i srednjemetražne igrane i dokumentarne filmove, kao i humoristične serije “Bitange i princeze“ i “Zakon!“, te nekoliko kazališnih predstava. Predsjednik je Hrvatskog društva filmskih djelatnika.


Dopunska nastavaFILM REDATELJA IVANA-GORANA VITEZA

DOPUNSKA NASTAVA

satira, triler / 101 min

9.11. 2021. u 20 sati

Bijesan jer ne može sa svojom kćeri proslaviti njezin deveti rođendan, nedavno rastavljeni otac upada u njezin razred s poklonom, tortom i puškom. Aktualni gradonačelnik odluči se okoristiti talačkom krizom, ne prežući ni pred jednim rješenjem.

Uloge tumače – MILIVOJ BEADER, MARKO CINDRIĆ, ŽELKO KONIGSKNECHT, ANITA MATIĆ DELIĆ, FILIP ELDAN, ZLATKO BURIĆ, DARKO JANEŠ, ĐORĐE KUKULJICA, JANKO POPOVIĆ VOLARIĆ, ZLATAN ZUHRIĆ ZUHRA, MARINA KOSTELAC, ANA- MARIJA PERCAIĆ, DAVOR SVEDRUŽIĆ,DAMIR RADIĆ, NADEŽDA PERIŠIĆ RADOVIĆ, MARINA POKLEPOVIĆ, ANGEL PALAŠEV.

scenarij – Ivan-Goran Vitez
kamera – Lutvo Mekić
montaža – Ivana Rogić
oblikovanje zvuka – Frano Homen
glazba – Jelenko Hodak
kostimografija – Katarina Zaninović
scenografija – Mario Ivezić
producenti – Ivan Maloča, Maja Vukić
produkcija – Interfilm


DAN D na FFG-u
dokumentarni filmovi o domovinskom ratu


Damir Tomljanović GavranFILM REDATELJICE BILJANE ČAKIĆ

GAVRAN 101

dokumentarni / 101 min
10.11.2021. u 18 sati

Kroz priču o Damiru Tomljanoviću Gavranu prikazana je istina o hrvatskim braniteljima, od kojih su većina iz školskih klupa, bez ikakvog vojnog znanja ili iskustva odlučili braniti Hrvatsku. Dobrovoljno su se prijavili iz moralnih i ljudskih razloga, a ne zbog politike ili prisile. Film govori o mladim ljudima koji na sebe preuzimaju odluke o životu i smrti, veliku moralnost, ljudsku hrabrost i požrtvovnost

 


Ratna bolnica, dokumentarni filmFILM REDATELJA DARKA BUŠNJE I JURJA HRVOJA BIĆANIĆA

RATNA BOLNICA STARI MIKANOVCI

dokumentarni / 55 min 10.11.2021. u 20 sati Vinkovačka bolnica našla se, ratne ’91.godine, na svega nekoliko stotina metara od prve linije obrane grada te je danonoćno granatirana sa srpskih položaja. Nadležni donose odluku o evakuaciji većeg dijela bolnice u Stare Mikanovce, naselje zapadno od grada, van dosega neprijateljskog topništva. U prostoru tamošnje osnovne škole organizirana je „Ratna bolnica“ ,najveći bolnički stacionar u Domovinskom ratu. Trideset godina poslije o ovim traumatičnim događajima govore sudionici: ratni ministar zdravstva, dr. Andrija Hebrang, doktori, medicinski djelatnici, Mikanovčani te video zapisi iz arhiva HRT-a, privatni snimci i fotografije. Naročito dramatičan bio je dolazak konvoja s ranjenicima iz Vukovarske bolnice…

 


********


RibanjeFILM REDATELJA MILANA TRENCA

RIBANJE I RIBARSKO PRIGOVARANJE

drama / 97 min
11.11.2021. u 18 sati

Prema djelu Petra Hektorovića.

Uloge tumače – RADE ŠERBEDŽIJA, LEON LUČEV, ROMINA TONKOVIĆ, BOJAN BRAJČIĆ, GALA NIKOLIĆ, INGEBORG APPELT, LORENCO DAMJANIĆ, FILIP MAYER, GIULIO SETTIMO

scenarij – Milan Trenc
kamera – Ivan Zadro
montaža – Miran Miošić, Dubravko Slunjski
oblikovanje zvuka – Dubravka Premar
glazba – Igor Paro
kostimografija – Emilija Šušković Jakopac, Nikolina Knežević
scenografija – Ivan Ivan
producenti – Boris Veličan, Milan Trenc
produkcija – Studio devet

 


ZoraFILM REDATELJA DALIBORA MATANIĆA

ZORA

drama / 110 min

11.11.2021. u 20 sati

Dok se Matijina obitelj bori s neizliječenom traumom, njihovi sumještani bježe pred nadirućim radikalizmom koji ih dijeli na odabrane i nepoželjne. Izgubivši vjeru, Matija bezuspješno pokušava pronaći pravog sebe, no zora koja obasjava dolinu otkriva da su jedino oruđe protiv traume i zla suočavanje i borba.

Uloge tumače:

TIHANA LAZOVIĆ, KREŠIMIR MIKIĆ, LARA VLADOVIĆ, MAKS KLEONČIĆ, NATAŠA MATJAŠEC ROŠKER, MARKO MANDIĆ

scenarij – Dalibor Matanić
kamera – Marko Brdar
montaža – Tomislav Pavlic
oblikovanje zvuka – Mirko Perri, Julij Zornik
glazba – Nenad Sinkauz, Alen Sinkauz
kostimografija – Ana Savić Gecan
scenografija – Luca Servino
producentica – Ankica Jurić Tilić
koproducenti – Andrea Paris, Matteo Rovere, Ines Vasiljević
produkcija – Kinorama (HR)


Plavi Cvijet, film Zrinka OgresteFILM REDATELJA ZRINKA OGRESTE

PLAVI CVIJET

drama / 85 min
12.11. u 20 sati

Sredovječna Mirjana službenica je u zagrebačkoj tvornici konca. Na dan proslave 20. obljetnice rada, Mirjanini susreti i razgovori s bližnjima osvjetljavaju dijelove njezina života: onaj iza nje, onaj koji vodi i onaj koji joj tek predstoji. Plavi cvijet film je o ženi, majci i kćeri, film koji budi emotivne asocijacije i nuka nas da dobro promotrimo sami sebe.

Uloge tumače – VANJA ĆIRIĆ, ANJA ŠOVAGOVIĆ DESPOT, TEA HARČEVIĆ, NIKŠA BUTIJER, DORIS ŠARIĆ – KUKULJICA, ALEN LIVERIĆ.

scenarij – Ivor Martinić, Zrinko Ogresta
kamera – Branko Linta
montaža – Tomislav Pavlic
oblikovanje zvuka – Martin Semenčić
glazba – Dino Osmanagić, Kristijan Koščica
kostimografija – Katarina Zaninović
scenografija -Maja Merlić
producent – Ivan Maloča
produkcija – Interfilm (HR)

 


PROGRAM POSVEĆEN CRTANOM FILMU I STRIPU
ANIMAOPTIK
moderator Davor Schunk


Krešimir ZimonićRADOVI KREŠIMIRA ZIMONIĆA

ANIMAOPTIK

13.11.2021. u 19 sati

Izložba radova u galeriji kazališta.

RADOVI KREŠIMIRA ZIMONIĆA
ANIMIRANI FILMOVI

13.11.2021. u 20 sati

Razgovor sa autorom. Moderator je Davor Schunk.

 

********


Po tamburiFILM REDATELJA STANISLAVA TOMIĆA

PO TAMBURI

komedija / 85 min
13.11.2021. u 21 sat

Voditelj Branko Uvodić poziva sve tamburaške sastave da se natječu na festivalu. Tamburaški sastav Aveti s ravnice putuju na događaj na kojem ih pogrešno optužuju za krađu glavne nagrade. Na putu do rodnog sela Aveti se moraju boriti s tamburaškim skupinama, a progoni ih i policija. Kada konačno stignu kući, suočavaju se s najvećim izazovom.

Uloge tumače – TIJANA PRČRNČIĆ, MOMČILO OTAŠEVIĆ, STJEPAN PERIĆ, HRVOJE BARIŠIĆ, PRIMOŽ PETKOVŠEK, NEVEN ALJINOVIĆ – TOT, ANDREJ MIERCURE, NIKOLA KOJO, BRANKO UVODIĆ, ARETA ČURKOVIĆ, NIVES IVANKOVIĆ, SANDRA LONČARIĆ, MAJA KOVAČ, MIRAN KURSPAHIĆ, ANA MARAS HARMANDER, MIRNA MEDAKOVIĆ STEPINAC.

scenarij – Mario Marko Krce, Stanislav Tomić
kamera – Mario Marko Krce
montaža – Tomislav Pavlic
oblikovanje zvuka – Alan Duches
glazba – Damir Martinović Mrle, Ivanka Mazurkijević, Ivica Plivelić
kostimografija – Tihana Mikša
scenografija – Branimira Katić
producent – Ivan Katić
produkcija – KAOS (HR)

 


Tereza 37, film Danila ŠerbedžijeFILM REDATELJA DANILA ŠERBEDŽIJE

TEREZA37

drama / 100 min
13.11.2021. u 21 sat

Tereza ima 37 godina, živi u Splitu. Nakon nekoliko spontanih pobačaja saznaje kako postoji vjerojatnost da genetski nije kompatibilna sa svojim suprugom. Već duže osjeća pritisak okoline te započne preispitivati svoj rutinirani brak, što potakne niz događaja koji će joj promijeniti život, u duhu novostečene slobode i istine koja je samo njena.

Uloge tumače – LANA BARIĆ, LEON LUČEV, MARIJA ŠKARIČIĆ, IVANA ROŠČIĆ, DRAGAN MIĆANOVIĆ, GORAN MARKOVIĆ, DRAGAN MIČANOVIĆ, GORAN BOGDAN

scenarij – Lana Barić
kamera – Mirko Pivčević
montaža – Dubravka Turić
oblikovanje zvuka – Dubravka Premar
glazba – Darko Marković
kostimografija – Željka Franulović
scenografija – Petra Poslek
producentica – Irena Marković
produkcija – Focus Media

 

 

 


No Time To DieFILM REDATELJA CARYA JOJIA FUKUNAGAE

NO TIME TO DIE

akcijski / 166 min
15.11.2021. u 19 sati

Jedna od najdugovječnijih filmskih franšiza u povijesti filma dobiva nastavak jer se tajni agent James Bond vraća na veliko filmsko platno. Karizmatičnog agenta britanske tajne službe MI6, kodnog naziva 007, portretirat će Daniel Craig, što će mu biti peta uloga tajnog agenta.
Bond je napustio aktivnu službu no njegova „penzija“ je kratkog vijeka. Dugogodišnji prijatelj iz CIA-e Felix Leiter od njega traži pomoć u borbi protiv misterioznog zločinca naoružanog opasnom novom tehnologijom.

 

Snimanje novog filma odvijalo se na lokacijama u Londonu, Italiji, Jamajci te Norveškoj. Producenti filma izrazili su svoje zadovoljstvo činjenicom da se Bond vraća na Jamajku, na mjesto na kojem je Fleming stvorio legendarnog agenta.

 

 

 

 


********

DODJELA NAGRADA
VINKOVAČKI ORION

Vinkovački Zlatni Orion
Vinkovački Zlatni Orion, rad – rad Vladimira Voćanca prema ideji Davora Schunka

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika odredilo je tročlani ocjenjivački sud 5.FFG-a koji će pogledati sve filmove i nagraditi najbolje glumačke, umjetničke kreacije na hrvatskom filmu u četiri kategorije:

– za najbolju glavnu žensku ulogu – statua ZLATNI ORION,
– za najbolju glavnu mušku ulogu – statua ZLATNI ORION,
– za najbolju sporednu žensku ulogu – statua SREBRNI ORION,
– za najbolju sporednu mušku ulogu – statua SREBRNI ORION.

Posebno priznanje (neslužbena nagrada) – priznanje za najbolji hrvatski igrani film na 5.ffg-u dodjeljuje žiri sastavljen od 20-ak vinkovačkih gimnazijalaca, polaznika nastave “Medijske kulture”, pod vodstvom profesorice Marije Tikvić. Priznanje nosi naziv – “Priznanje mladih grada vinkovaca“


Ocjenjivački sud 5. FFG:

Sanja Vejnović, glumica
Marica Vidušić Vrdoljak, glumica
Goran Ribarić, redatelj