Objavljeni najbolji radovi književnog natječaja Tena i Tenica

Natječaj TENA I TENICA pokrenut je 2018. godine na Lutkarskom proljeću u sklopu Susreta književnika za djecu i mlade. Ograničeni pandemijskim preprekama, organizatori u 2021. godini nisu mogli provesti natječaj te su stoga ovaj, treći po redu natječaj za najbolji dramski tekst TENA I TENICA, zaključili tek sada.
Umjetnička organizacija Asser Savus i Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade udružili su snage kako bi hrvatskim kazalištima ponudili dramske tekstove hrvatskih pisaca za najmlađe, i igrokaze koje su pisali mladi za svoje vršnjake.
Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Snježana Babić Višnjić, Silvija Šesto i Viktor Lukačević odlučili su da je u kategoriji dramskog teksta za djecu i mlade TENA (odrasli autori) najbolje djelo ”Brundeša”, autorice Tanje Radović iz Zagreba. „Brundeša“ je priča nastala prema istinitom događaju, o spašavanju medvjedića Brundeše i osnivanju utočišta u Kuterevu.
TENICA, nagrada za dramski tekst koji pišu osnovnoškolci, ide u ruke mlade spisateljice Zore Šarčević, učenice 6. razreda OŠ Zorke Sever u Popovači, za djelo „Kuhinjski rat“. Oba su se rada istaknula svojim zauzimanjem za njegovanje općeljudskih vrijednosti i poticanjem osjećaja za drugoga, što nije promaknulo povjerenstvu koje ih je odlučilo nagraditi. Dobitnici nagrade TENA pripada novčana nagrada, statua„Tena“ i priznanje, dok nagrada TENICA donosi statuu „Tenica“, priznanje i paket odabranih knjiga. Umjetničke statue „Tena“ i „Tenica“ rad su umjetnika Davora Schunka.
Uz čestitke dobitnicama iskreno se nadamo kako će kazališta prepoznati vrijednosti izabranih tekstova. Uručenje nagrada, kao i koncertno čitanje nagrađenih djela, bit će održano početkom travnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Vinkovcima za vrijeme trajanja 27. Lutkarskog proljeća.
Datum dodjele nagrada bit će određen naknadno, kako to budu dopuštale okolnosti, a o svemu ćemo vas pravovremeno obavijestiti.

UO Asser Savus i Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade