4. Filmski festival glumca – PROGRAM

vinkovački

4. FILMSKI FESTIVAL GLUMCA

nije održan u dolje navedenim datumima,

održat će se čim to dozvoli epidemiološka situacija

 

ponedjeljak, 9.11. u 20,00 sati – GK „Joza Ivakić“ Vinkovci

službeni festivalski program
 • Svečanost otvorenja 4. FILM FESTIVALA GLUMCA
 • Tereza37

Hrvatska | 2020. | drama | 100′

Produkcija: Fokus Media
Režija: Danilo Šerbedžija
Scenarij: Lana Barić
Uloge: Lana Barić, Leon Lučev, Marija Škaričić, Ivana Roščić, Dragan Mićanović, Goran Marković, Goran Bogdan
Tereza ima 37 godina i već je godinama u braku s pomorcem Markom. Živi u Splitu. Upravo je doživjela svoj četvrti spontani pobačaj. Saznaje kako postoji velika vjerojatnost da nije genetski kompatibilna sa svojim suprugom. Već duže vrijeme osjeća pritisak najbliže okoline, roditelja i mlađe sestre koja ima već troje djece. Započinje preispitivati svoj rutinirani brak, susreće nove muškarce. Upoznajemo neku novu Terezu. Njezino ponašanje pokreće niz događaja koji će joj promijeniti život, u duhu njezine novostečene slobode i istine koja je samo njena.
Danilo Šerbedžija (1971.) diplomirao je filozofiju i grčki jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te završio postdiplomski studij na Filmskoj školi Sveučilišta u Ohiju. Autor je niza dokumentarnih i igranih filmova, uključujući segment “Orah” omnibusa “Zagrebačke priče vol. 3” (2015.), “72 dana” (2010.) i “Oslobođenje Skoplja” (2016.) koji se surežirao s ocem, Radom Šerbedžijom.


utorak, 10.11. u 18,00 sati – GK „Joza Ivakić“ Vinkovci

popratni festivalski program
 • Put kući jednog psa (A Dog’s Way Home, 2019.)

SAD, Kina | 2019. | avantura, dječji | 96′
Produkcija: Bona, Columbia, Paraih See
Režija: Charles Martin Smith
Scenarij: W. Bruce Cameron, Cathryn Michon
Uloge: Ashley Judd, Jonah Hauer-King, Edward James Olmos, Alexandra Shipp, Chris Bauer…
Pratimo toplu pustolovinu Belle, psa koji se upušta u epsko putovanje kući dugo 650 kilometara nakon što se odvoji od svog voljenog čovjeka. Na putu kroz pustinje u Koloradu susreće niz novih prijatelja.
Kao štene, Bella je stigla u ruke Lucasa, mladića koji joj je pružio dobar dom. Kad Bellu odvoje od Lucasa, ubrzo se nađe na epskom putovanju od 650 kilometara kako bi se ponovno sastala sa svojim voljenim vlasnikom. Usput, izgubljeni, ali živahni pas upoznaje niz novih prijatelja i uspijeva unijeti malo utjehe i radosti u njihove živote.


utorak, 10.11. u 20,00 sati – GK „Joza Ivakić“ Vinkovci

službeni festivalski program
 • Sin

BiH, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Rumunjska | 2019. | drama | 106′
Koprodukcija: Spiritus movens (Zdenka Gold)
Režija i scenarij: Ines Tanović
Uloge: Dino Bajrović, Hamza Ajdinović, Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, Emir Hadžihafizbegović, Jasna Ornela Bery, Nina Violić, Daria Lorenci-Flatz
Četiri godine nakon posvajanja Armana, Jasna i Senad dobili su i biološkog sina, Dadu. Odrastao u inteligentnog mladića, Arman se cijeli život teško nosi s činjenicom da je posvojen te neprestano upada u nevolje. Istovremeno, radi sve što je u njegovoj moći kako bi skrenuo Dadu s puta samouništenja. No njihovi roditelji pogrešno tumače Armanovu uključenost i krive ga za sve probleme koje imaju s Dadom.
Ines Tanović rođena je 1965. u Sarajevu. Napisala je i režirala šest kratkih igranih filmova, kao i brojne TV serijale, dječje emisije, dokumentarce, spotove i reklamne kampanje. Sudjelovala je u Berlinale Talent Campusu 2006. godine, a s projektom “Odluke” ušla je u izbor za nagradu Berlin Today 2011. Tanović je režirala bh. segment dugometražnog igranog omnibusa “Neke druge priče” koji je prikazan na preko 40 svjetskih filmskih festivala i osvojio je šest međunarodnih priznanja. Njen prvi dugometražni igrani film “Naša svakodnevna priča” prikazan je na preko 40 međunarodnih filmskih festivala i osvojio je 15 nagrada, te bio bh. kandidat za Oscara 2015.


srijeda, 11.11. u 18,00 sati – GK „Joza Ivakić“ Vinkovci

popratni festivalski program
 • Tko se boji vuka još (Volky i ovtsi. Beeezumnoe prevarshchenie) sink.

Rusija | 2016. | animirani, avantura | 85′
Produkcija: Wizart Animation, CTB
Režija: Maxim Volkov, Andrey Galat
Scenarij: Neil Landau, Ethan Reiff
Glasovi: Hrvoje Klobučar, Luka Petrušić, Aleksandar Cvjetković, Sandra Hrenar, Ronald Žlabur,
U dalekoj, čarobnoj zemlji, u slikovitom malom selu okruženom zelenim livadama i planinama, živi stado bezbrižnih ovaca. Njihov miran i spokojan život bude uznemiren kada čopor vukova postavi logor u njihovoj blizini. U skladu s tradicijom, umirovljeni vođa Magra najavi da se  njegov budući nasljednik mora dokazati tako što će pobijediti svoga suparnika. Kada snažni Ragear istupi, jedini dovoljno hrabar vuk koji mu se usudi suprotstaviti je Grey, omiljeni vuk čopora, ali pomalo glupast. Kako bi postao vođa i zadobio ljubav Biance, Grey odlazi u šumi, gdje otkriva ciganski kamp zečeva. Tamo mu vračara Mami daje “transmutacijski napitak”. Grey popije napitak i vrati  se natrag u čopor vukova, ali po dolasku saznaje da je pretvoren u…ovna!


srijeda, 11.11. u 20,00 sati – GK „Joza Ivakić“ Vinkovci

službeni festivalski program
 • Mater

Hrvatska, Srbija, Francuska, BiH | 2019. | drama | 97′
Produkcija: Sekvenca
Režija i scenarij: Jure Pavlović
Uloge: Maria Lorenci-Flatz, Neva Rošić, Vera Zima, Anka Vučković, Marijo Jurković, Vinko Vuković, Marija Vrdoljak, Milivoj Barbir, Hrvoje Barbir Barba, Stephan Baumecker, Lili Jelinek, Till Patz
Nakon niza godina provedenih u Njemačkoj, Jasna se vraća u Hrvatsku kako bi se brinula o majci, koja je na umoru. Majka, čak i prikovana za krevet, zrači zastrašujućim autoritetom koji se nadvija nad svima u njezinoj blizini. Kako dani prolaze, majka i kći zapleću se u mrežu zamjeranja, od kojih je Jasna očajnički pokušavala pobjeći. Hoće li se uspjeti suprotstaviti majci ili će konačno nestati pod njezinim teškim zagrljajem?
Nakon diplome na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, Jure Pavlović sudjelovao je u raznim međunarodnim filmskim radionicama, a njegovi kratki igrani filmovi prikazani su na više od dvije stotine festivala, uključujući i one najvažnije poput Berlinalea i Clermont-Ferranda. Njegov kratkometražni film “Piknik” 2015. godine osvojio je europskog Oscara, prestižnu nagradu Europske filmske akademije za najbolji europski kratkometražni film.


četvrtak, 12.11. u 19,00 sati- GK „Joza Ivakić“ Vinkovci

popratni festivalski program
 • ANIMAOPTIK Krešimir Zimonić

!! Novi program na FFG-u na kojem ćemo prikazivati animirane filmove hrvatskih autora.
Program je osmislio crtač, dizajner, filmaš i animator Davor Šunk koji je osmislio logotip Filmskog festivala glumca.
Gost prvog ANIMAOPTIKa je hrvatski karikaturist, animator i crtač stripova Krešimir Zimonić. Moderator programa je Davor Šunk.


četvrtak, 12.11. u 21,00 sat – GK „Joza Ivakić“ Vinkovci

službeni festivalski program
 • Bosonogi car (The Berefoot Emperor)

Nizozemska, Hrvatska, Belgija, Bugarska | 2019. | drama, komedija | 95′
Koprodukcija: Topkapi Films, Propeler Film, Wajnbrosse Productions, Art Fest
Režija i scenarij: Peter Brosens, Jessica Woodworth
Uloge: Peter Van Den Begin, Titus De Voogdt, Bruno Georis, Lucie Debay, Geraldine Chaplin, Udo Kier, Siniša Labrović, Darko Stazić, Alen Sinkauz, Hassan Abdelghani
Nakon što u incidentu u Sarajevu zadobije prostrijelnu ranu uha, belgijski kralj budi se na Brijunima, nekadašnjoj znamenitoj Titovoj rezidenciji. Dok pokušava pobjeći s otoka kako bi spasio svoje kraljevstvo, stiže izaslanik koji ga obavještava da je proglašen prvim carem nacionalističke Nove Europe. Kralj odluči stati na kraj tome da drugi upravljaju njegovim životom i preuzima stvari u svoje ruke.
Peter Brosens i Jessica Woodworth su redatelji, scenaristi i producenti. Vode nezavisnu belgijsku produkcijsku kuću Bo Films. Zajedno su režirali nagrađivane filmove”Khadak” (Venecija 2006. – Lav budućnosti, ZFF 2015.),”Altiplano” (2009.),”Peto godišnje doba” (2012.) i”Kralj Belgijanaca” (ZFF 2016.).”Bosonogi car” premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.


petak, 13.11. u 20,00 sati – GK „Joza Ivakić“ Vinkovci

službeni festivalski program
 • Ribanje i ribarsko prigovaranje

Hrvatska | 2020. | povijesna drama | 97′
Produkcija: Studio devet
Režija i scenarij: Milan Trenc
Uloge: Rade Šerbedžija, Romina Tonković, Leon Lučev, Bojan Brajči, Lorenco Damjanić, Filip Mayer, Giulio Settimo, Ingeborg Appelt, Gala Nikolić
16. stoljeće. Pjesnik, plemić Petar Hektorović nakratko napušta izgradnju svog ljetnikovca te odluči provesti tri dana na moru u društvu dvojice ribara – Paskoja i Nikole. Tamo lješkari, sanjari i prisjeća se mladalačke ljubavi. Ribarenje se odvija u uvalama Hvara, Brača i Šolte a dijalozi katkad parafraziraju antičke teme i narodne mudrosti. Sukob narodnog i knjiškog, s još uvijek bolnim sjećanjima na sukob plemića i pučana u Hvarskoj buni, postaje priča o odnosu dva hvarska staleža koji se na kraju, pred iskušenjima života, pretvaraju u opću ljudsku solidarnost.
Milan Trenc (Zagreb, 1962) je ilustrator, scenarist, redatelj i producent animiranih i igranih filmova te multimedijalni umjetnik. Diplomirao je filmsku režiju na ADU Zagreb. Po njegovoj knjizi “Noć u muzeju” nastao je istoimeni holivudski film. Režirao je dugometražni film “Zen priče”, animirane filmove (Veliki provod, Slonić ide u vrtić, Samoća) i kazališne predstave i tv-serije. (Emil i detektivi, Zlikavci, Šareni vremeplov).


nedjelja, 15.11. u 19,00 sati – GK „Joza Ivakić“ Vinkovci

popratni festivalski program – DAN D – dokumentarni filmovi
 • Prvi do srca: Ivo Gregurević

Hrvatska | dokumentarni | 56′
Produkcija: HRT
Režija i scenarij: Branko Schmidt
Biografski dokumentarni film u produkciji HRT-a, o životu i radu Ive Gregurevića, glumačkog velikana rodom iz Orašja.
Uz mnogobrojne inserte iz hrvatskih filmova u kojima je Ivo glumio, film ulazi u prostor Donje Mahale i kroz svjedočenja prijatelja i rodbine oslikava Ivu kao čovjeka koji je pomagao drugim ljudima i skrbio o svom rodnom mjestu, organizirao filmske festivale i druženja.
Iako je karijeru izgradio u Zagrebu, on se u gradu osjećao usamljeno. Ponosni Posavljak energiju je crpio iz Save i rodne Posavine.
Film je sniman na autentičnim lokacijama tragom sjećanja Ivinih najbližih prijatelja i suradnika, a paralelno prati i nastanak spomenika te njegovo svečano otkrivanje u Orašju kojim započinju Dani hrvatskog filma sada pod imenom našeg doajena Ive Gregurevića.
Branko Schmidt (1957.) je redatelj i urednik. Diplomirao na ADU-u u Zagrebu (TV filmom Rano sazrijevanje Marka Kovača). Od 1996. na HRT-u. Urednik Umjetničko-dokumentarnog programa 2001–03, a zatim urednik u Dokumentarnom i Dramskom programu. Režirao je TV drame Hildegard (1982) i Gospodski život Stipe Zvonareva (1988), miniseriju Hajdučki gaj (1985) i dječju TV seriju Operacija Barbarossa (prema scenariju i romanu Zagonetni dječak I. Kušana, 1990). U prvom dugometražnom igranom filmu Sokol ga na nije volio (1988, prema drami i scenariju F. Šovagovića), prvi put prikazao Križni put u hrvatskoj kinematografiji…
http://hrtprikazuje.hrt.hr/611406/prvi-do-srca-ivo-gregurevic?jwsource=cl


nedjelja, 15.11. u 20,30 sati  – GK „Joza Ivakić“ Vinkovci

popratni festivalski program – DAN D – dokumentarni filmovi o Domovinskom ratu
 • Gavran 101

Hrvatska | dokumentarni | 90′
Produkcija: Menorah film
Režija: Biljana Čakić
Scenarij: Zoran Žukina
Kroz priču o Damiru Tomljanoviću Gavranu prikazana je istina o hrvatskim braniteljima, od kojih su većina iz školskih klupa, bez ikakvog vojnog znanja ili iskustva odlučili braniti Hrvatsku. Dobrovoljno su se prijavili iz moralnih i ljudskih razloga, a ne zbog politike ili prisile. Film govori o mladim ljudima koji na sebe preuzimaju odluke o životu i smrti, veliku moralnost, ljudsku hrabrost i požrtvovnost.
Biljana Čakić (Vinkovci, 1967) je hrvatska novinarka i autorica dokumentarnih filmova. Njezin o dokumentarac “Dečko kojem se žurilo” spada među najbolje hrvatske dokumentarce s početka tisućljeća. Dobila je mnoge domaće i međunarodne nagrade. Između ostalih, 2001. godine dobila je državnu nagradu “Vladimir Nazor” za doprinos na području kulture i posebno priznanje publike za najbolji film desetljeća.


ponedjeljak, 16.11. u 20,00 sati – GK „Joza Ivakić“ Vinkovci

službeni festivalski program
 • Glas

Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Srbija | 2019. | drama | 80′
Koprodukcija: Maxima film, Skopje film studio, Biberche Productions
Režija: Ognjen Svilčić
Scenarij: Ognjen Svilčić, Marijana Verhoef
Uloge: Franko Jakovčević, Belma Salkunić, Karla Brbić, Barbara Vicković, Igor Kovač, Goran Bogdan, Stipe Radoja, Josip Lukić
Po dolasku u katolički internat Goran se nađe pod pritiskom da se prikloni instant-religiji koja se ondje nameće. Čvrsta stava da vjera ne smije biti prisilna, on pruža otpor svojoj okolini, čak i kad se svi okrenu protiv njega.
“Ovo je priča o otporu pojedinca kolektivu u kojoj glavne uloge imaju djeca, tinejdžeri koji se
tek formiraju kao osobe. Kamera ih hvata u trenucima kad prave svoje odluke o konformizmu
i kada promišljaju o vjerodostojnosti informacija koje dobivaju od starijih, odnosno od
institucija. Na kraju jedan od njih, glavni lik filma, uspije poljuljati njihove stavove i uzdrmati
svijet u kojem se do tada nije propitivalo ništa što im je bilo dato”, rekao je o filmu Ognjen Sviličić.
Ognjen Sviličić (Split, 1971), diplomirao filmsku režiju na Akademiji Dramske Umjetnosti u Zagrebu. Do sada je snimio pet dugometražnih filmova (Da mi je biti morski pas, Oprosti za kung fu, Armin, Dva sunčana dana, Takva su pravila) za koje je nagrađivan na domaćim i svjetskim filmskim festivalima (Berlin, Venecija, Varšava… ). Uz režiju, uspjeh je ostvario i kao scenarist nagrađivanih filmskih djela. Radi kao profesor na Akademiji filmske umjetnosti, gdje predaje filmski scenarij.


utorak, 17.11. u 20,00 sati – GK „Joza Ivakić“ Vinkovci

službeni festivalski program
 • Dopunska nastava

Hrvatska | 2019. | satira, triler | 101′
Produkcija: Interfilm
Režija i scenarij: Ivan-Goran Vitez
Uloge: Milivoj Beader, Željko Königsnecht, Anta Matić Delić, Zlatko Burić, Marina Kostelac, Marko Cindrić, Nadežda Perišić Radović, Filip Eldan, Petra Vukelić, Darko Janeš…
Bijesan jer ne može sa svojom kćeri proslaviti njezin deveti rođendan, nedavno rastavljeni otac upada u njezin razred s poklonom, tortom i puškom. Aktualni gradonačelnik odluči se okoristiti talačkom krizom, ne prežući ni pred jednim rješenjem.
Ivan-Goran Vitez (Zagreb, 1975) je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu studirao Filmsku i TV režiju, te Dramaturgiju. “Dopunska nastava” njegov je treći dugometražni igrani film nakon filmova “Šuma summarum” (2010.) i “Narodni heroj Ljiljan Vidić” (2016). Režirao je i kratke i srednjemetražne igrane i dokumentarne filmove, kao i humoristične serije “Bitange i princeze” i “Zakon! “, te nekoliko kazališnih predstava. Predsjednik je Hrvatskog društva filmskih djelatnika.

DODJELA NAGRADA VINKOVAČKI ORION NAJBOLJIM GLUMCIMA (nakon filma)

 

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO IZMJENE PROGRAMA