4. Filmski festival glumca – uvodna riječ

Raduje me što se mogu svrstati u klub prijatelja Film festivala glumca, a i čast mi je da na ovaj način mogu reći nekoliko riječi o njemu kao i ovom katalogu koji vam se nalazi u rukama…

Kada je prije četiri godine ekipa iz Umjetničke udruge Asser Savus iz Vinkovaca pokrenula ovu inicijativu, teško je bilo vjerovati da će se sam festival održati, a kamoli postati svojevrsnim “ljubimcem” struke. Visok stupanj profesionalnost ugrađen u organizaciju, opuštena atmosfera te nadasve ogromna ljubav prema sedmoj umjetnosti, dovela nas je i do četvrtog izdanja Film festivala glumca, u kojem ćemo i ove godine uživati u najnovijim recentnim hrvatskim produkcijama, koprodukcijama, dokumentarcimaali i animiranim filmovima.

I ove će godine tročlani žiri u sastavu Jelena Miholjević, Karmen Sunčana Lovrić i Goran Ribarić, odabran ispred Hrvatskog društva filmskih djelatnika (HDFD), odabrati najbolja glumačka ostvarenja zbog čega će glumicama i glumcima biti uručena festivalska nagrada, Zlatni i Srebrni Orioni (koje je ove godine izradio naš kipar Vladimir Voćanec). Neučtivo bi bilo ne spomenuti i mladi ocjenjivački sud sastavljen od vinkovačkih gimnazijalaca, polaznika kolegija medijske kulture a kojeg vodi profesorica Marija Tikvić, koji od sedam ponuđenih filmova, pokušati odabrati njima “najbolji”.

Sve festivalske vizuale je i ove godine napravio naš poznati crtač, dizajner, scenograf, fotograf, filmaš, animator i pisac Davor Schunk koji ove godine priprema i festivalsku novinu, u vidu Anima-optika koji ćeugostitivelikog Krešimira Zimonića.Ljubitelji dokumentaraca će svoju omiljenu građu pratitiu dva naslova,”Prvi do srca: Ivo Gregurević” te “Gavran 101” na kojima ćemo biti počašćeni dolaskom njihovih autora, Branka Shmidta i Biljane Čakić.

Tko će zauzeti mjesto prošlogodišnjih slavodobitnika, Alme Price i Snježane Sinovčić Šiškov, te Krešimira Mikića i Nikše Butijera, saznat ćemo nakon što u osam festivalskih dana pogledamo filmove “Tereza37”, “Sin”, “Mater”, “Bosonogi car”, “Ribanje i ribarsko prigovaranje”, “Glas” i “Dopunska nastava”. Naravno, u društvu glumaca, redatelja, scenarista, producenata i ostalih filmskih djelatnika kojima obveze budu dozvoljavale dolazak u Vinkovce,i kako bi pružili podršku svojim filmovima. Nadamo im se, kao i vama, u što većem broju.

4. Film festival glumca održava se od 9. do 16. studenog 2020. godine u dvorani Gradskog kazališta “Joza Ivakić” u Vinkovcima.

 

Goran Čelig

 

 

 

Goran Čelig,
Vinkovci, 1.10.2020.