Povelja za životno djelo “Zvonko Festini” 2017.

Od 2016. godine, Povelja za životno djelo nazvana je imenom Zvonka Festinija. Više o ovom velikanu hrvatskog lutkarstva možete pročitati OVDJE.

DOBITNICI POVELJE “ZVONKO FESTINI” ZA ŽIVOTNO DJELO (2017.)

HRVOJE ZALAR, za životno djelo

za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva

Hrvoje ZalarHrvoje Zalar, rođen je 1964. godine u Zagrebu. 1990. god. diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Jugoslavenske jezike i književnosti, a 1995. god. glumu na Akademiji dramske umjetnosti. Od 1993. – 2000. bio je u angažmanu u Teatru Žar-ptica gdje je ostvario niz glavnih uloga u predstavama za djecu. Premda Žar ptica nije usmjerena prema lutkarskom izričaju tu je odigrao svoju prvu lutkarsku predstavu („Veselo, šareno, maleno“ Vesne Kosec-Torjanac, 1993. god.). Od 2000. god. kada postaje slobodan umjetnik gostuje u raznim kazalištima i ostvaruje pamtljive uloge u mnogim lutkarskim predstavama ( Zagrebačko kazalište lutaka, J. Spyri „Heidi“, Kazalište Smješko, Zalar – Zečević „Znakovi za najmanje“, Tvornica lutaka, Radin- Zalar „Fora škola“). Svoje najbolje lutkarske uloge ostvaruje u Lutkarskoj sceni „I.B. Mažuranić“ gdje glumi u predstavama poznatih redatelja. Tako surađuje sa Berislavom Brajkovićem („Zeko traži mamu“, predstava koja neprekidno igra već preko dvadeset godina), Zvonkom Festinijem ( „Mačak u čizmama“ i „Ribar Palunko“), Zoranom Mužićem ( „Crvenkapica“, „Trnoružica“, „Mali princ“ i „Pinokio“), Ivanom Peroš ( „Bijeli jelen“), Dorom Ruždjak Podolski („Miševi i mačke naglavačke“ i „Fljuf i Žljuf – klauni i lutke“) itd.
2003. god. za ulogu Fljufa u predstavi „Fljuf i Žljufdobio je nagradu za najbolju mušku ulogu na Naj, naj, naj festivalu i bio nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji najboljeg glumačkog ostvarenja u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mlade. 2006. god. dobio je nagradu na 6. Naj, naj, naj festivalu za ulogu Ivana i Kralja u predstavi „Mačak u čizmama“, a 2008. dobio je nagradu Nevenka Filipović na 15. Festivalu glumca za ulogu Pinokia u predstavi „Pinokio“ Lutkarske scene „I.B. Mažuranić“.
Koristeći svoje bogato scensko iskustvo Hrvoje Zalar je napisao desetak dramskih komada za djecu koji su svi postavljeni na scenu i imali velik broj izvedbi. Tu treba posebno istaknuti dramsku lutkarsku igru „Fljuf i Žljuf – klauni i lutke“ koja je već više puta postavljana u raznim kazalištima, a prevedena je i na talijanski i igrana u pulskom teatru Naranča („Bim i Bom“ 2014. god., redatelj L. Juričić).
Hrvoje Zalar je 2014. godine osnovao „Kazalište Prijatelj“ u kojem pokušava, na radost djece, afirmirati glumačku vještinu i veselje igre kao najvažniji dio kazališnog čina.

 

ABDULAH SEFEROVIĆ, za životno djelo

za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva

Abdulah SeferovićAbdulah Seferović Sefi (Banja Luka, 1934.), od 2002. godine počasni član Hrvatskog centra UNIMA-e, neizlječivo je inficiran lutkarstvom u zadarskom Kazalištu lutaka (1962. – 1964.). Prije toga bio je članom drame tamošnjega Narodnog kazališta (1955. – 1962.) i diplomirao slavistiku na Filozofskom fakultetu (1961.). Ostatak radnog vijeka proveo je kao novinar Slobodne Dalmacije (1964. – 1993.).
U mirovini istražuje prošlost zadarskoga kulturnog i građanskog identiteta. Objavio je, među ostalim, dvije knjige i više prikaza o zadarskim lutkarima. Na Međunarodnom lutkarskom kongresu u Rijeci, 2004. godine, postavio izložbu o razvoju hrvatskoga lutkarstva. Autor je sličnih izložaba u Splitu i Zagrebu 2007. godine te izložaba o stvaralaštvu Branka Stojakovića (Zagreb 1996., Osijek 2009.).
Posljednju studiju Moje lutke, moji snovi posvetio je svojem velikom prijatelju Zvonku Festiniju (Karizmatični bard hrvatskog lutkarstva, Zagreb, 2015.).

 

Dosadašnji dobitnici Povelje za životno djelo
Godina Za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva Za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva
2008 Zlatko Bourek Milena Dundov
2009 Luko Paljetak Pero Juričić
2010 Berislav Brajković Sanja Vidan
2011 Zvonko Festini Zvjezdana Bučanin
2012 Joško Juvančić Zlatko Košta
2013 Himzo Nuhanović Almira Štifanić
2014 Vjekoslav Vojo Radoičić Jadranka Popović Miljko
2015 Srećko Šestan Srđan Brešković
2016 Petar Šurkalović Lidija Helajz
Povelja za životno djelo – ostali laureati
Godina Za doprinos u području teatrologije i istraživanju lutkarstva u Hrvatskoj
2016 Dr. Sci. Antonija Bogner Šaban
Statua “Šokac” rad akademika Zlatka Boureka, odljevak Ljevaonice umjetnina Ujević (foto: D. Bota)
Statua “Šokac” rad akademika Zlatka Boureka, odljevak Ljevaonice umjetnina Ujević (foto: D. Bota)

 

Arhiva:

Povelja Z. Festini 2016.