Povelja za životno djelo “Zvonko Festini” 2018.

Od 2016. godine, Povelja za životno djelo nazvana je imenom Zvonka Festinija. Više o ovom velikanu hrvatskog lutkarstva možete pročitati OVDJE.

DOBITNICI POVELJE “ZVONKO FESTINI” ZA ŽIVOTNO DJELO (2018.)

ĐURO ROIĆ, za životno djelo

za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva

Đuro RoićKao glumac djelovao u Kazalištu lutaka Zadar i Zagrebačkom kazalištu lutaka, te surađivao sa mnogim kazalištima (HNK Split, Kerempuh, Gavella, Max teatar i Gala teatar). Surađivao s HRT-om, Novom TV, Dječjom knjigom i puno toga još…). Pisac poezije za djecu i odrasle te scenarija za TV emisije. Prevodio s engleskog i talijanskog animirane filmove i pisac je nekoliko lutkarskih tekstova i tekstova o lutkarstvu. Uz sve to, slika i crta, a osnivač je vrlo afirmiranog Lutajućeg kazališta. Izdvajamo njegov tekst.
„ Ne znam u kojoj je mjeri moje bavljenje raznolikim stvarima plod moje intelektualne znatiželje, a koliko potreba za opstankom, koliko neobuzdani poriv, a koliko prisila i nužnost. Umjetnost je ipak moja strast, a ako moram suziti na osnovno, onda je to kazalište. Lutkarstvo je jedan od meandara kojim sam kroz kazalište i kroz život prolazio, jedna dosuđena putanja, kasnije se pokazalo – glavna, u kojoj sam, priznajem, uživao. Poslovi koje sam radio omogućili su mi uvid u lutkarstvo i u kazalište. I koliko god da sam prije mislio kako sam pametan, sad vidim da sam pametniji. Što i nije bogzna što. Jer istinski pametan bavio bi se vanjskom trgovinom, politikom ili tako nečim nevažnim i dobro plaćenim, ali ne bih upoznao Zlatka Boureka, Georgija Para, Davora Mladinova, Nevenku Filipović, Joška Juvančića, Duju Novakovića, Julija Perlakija, Veljka Chytila, Vesnu Balabanić, Marinu Kostelac i Katarinu Pericu Kirin, Žarka Savića i Peru Juričića, Luka Paljetka i Mladena Tarbuka, glumce i režisere, glazbenike, skladatelje i fotografe, i snimatelje, pisce, slikare i kipare et cetera, et cetera… sjajne ljude iz kazališnih ureda, radionica i s pozornice, Popaja i Vinku, Ivicu, Grgu i Tamaru, uz najdublje isprike onima koje nisam spomenuo, puno se imena nakupi u nešto više od četrdeset godina, ljude koji su me bogatili i oplemenjivali. Na čemu sam im beskrajno zahvalan“.

 

JASMINKA MESARIĆ, za životno djelo

za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva

Jasminka Mesarić

Po formalnoj izobrazbi diplomirana organizatorica scenskih i kulturno-umjetničkih djelatnosti, gotovo cijeli radni vijek provela je u osječkim kazalištima -Hrvatskom narodnom kazalištu i Dječjem kazalištu „Branka Mihaljevića“ u Osijeku. Kao kazališna djelatnica producirala je brojne predstave koje su ovjenčane nagradama, a koje su gostovale u cijeloj Hrvatskoj i svijetu pronoseći glas i pozitivan imidž hrvatskog lutkarstva i kazališta za djecu i mlade, no isto tako donoseći dah međunarodnih uspjeha doma. Sudjelovala je u čitavom nizu aktivnosti vezanih uz kulturu grada Osijeka, uvijek je s ponosom isticala pripadnost svome gradu, radeći neumorno za njegov prosperitet i napredak, bez obzira da li kao ravnateljica Dječjeg kazališta, inicijatorica pokretanja studija glume i lutkarstva na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, jedinog takvog studija u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, članica i predsjednica organizacijskog odbora Osječkog ljeta kulture od njegovog osnutka….
Uvijek cijenjena kod svojih kolega, no isto tako uvijek angažirana za dobrobit zajednice,čemu u prilog govori da je već dva mandata predsjednica Hrvatskog centra UNIMA-e, te dugogodišnja članica upravnog odbora Hrvatskog centra ASSITEJ, Kazališnog epicentra, u nekoliko mandata članica upravnog odbora HDDU-a, ističući samo one najvažnije funkcije unutar krovnih strukovnih udruga.

 

 

Dosadašnji dobitnici Povelje za životno djelo
Godina Za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva Za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva
2008 Zlatko Bourek Milena Dundov
2009 Luko Paljetak Pero Juričić
2010 Berislav Brajković Sanja Vidan
2011 Zvonko Festini Zvjezdana Bučanin
2012 Joško Juvančić Zlatko Košta
2013 Himzo Nuhanović Almira Štifanić
2014 Vjekoslav Vojo Radoičić Jadranka Popović Miljko
2015 Srećko Šestan Srđan Brešković
2016 Petar Šurkalović Lidija Helajz
2017 Abdulah Seferović Hrvoje Zalar
Povelja za životno djelo – ostali laureati
Godina Za doprinos u području teatrologije i istraživanju lutkarstva u Hrvatskoj
2016 Dr. Sci. Antonija Bogner Šaban
Statua “Šokac” rad akademika Zlatka Boureka, odljevak Ljevaonice umjetnina Ujević (foto: D. Bota)
Statua “Šokac” rad akademika Zlatka Boureka, odljevak Ljevaonice umjetnina Ujević (foto: D. Bota)

Arhiva:

Povelja Z. Festini 2016.
Povelja Z.Festini 2017.