26. Lutkarsko proljeće

26. Lutkarsko proljeće

VIRTUALNO 26. LUTKARSKO PROLJEĆE U VRTIĆIMA I OSNOVNIM ŠKOLAMA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Ovogodišnje, 26. Lutkarsko proljeće održat će se virtualnom obliku u vremenu od 12. travnja do 12. svibnja 2021.g. Zbog trenutne epidemiološke situacije, producent ove manifestacije Umjetnička organizacija „Asser Savus“, primorana je ove godine organizirati kompletan program online.

Program 26. Lutkarskog proljeća:

  • lutkarske predstave za djecu i mlade (zakupljena prava prikazivanja)
  • virtualno gostovanje četiri hrvatska književnika za djecu i mlade
  • kreativne online radionice izrade i oblikovanja lutaka za djecu
  • izložbe „Lutke – instalacije“ studenata Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku
  • dodjela nagrada laureatima u području hrvatske lutkarske umjetnosti (27.svibanj)

UO „Asser Savus“ otkupila je prava za prikazivanja deset lutkarskih predstava za djecu i mlade (u ovom trenutku pregovaramo sa još dva kazališta). Popis predstava možete vidjeti OVDJE. 

Organizator će sve linkove snimljenih predstava poslati svim vrtićima i osnovnim školama koje se nalaze na području Vukovarsko-srijemske županije.

Snimljeni su razgovori sa četiri hrvatskih književnika/ca za djecu i mlade: Silvijom Šesto, Snježanom Babić Višnjić, Julijanom Adamović i Vladimirom Bakarićem.
Ova aktivnost je nastavak već tradicionalnih Susreta književnika za djecu i mlade na Lutkarskom proljeću.
Organizator će linkove snimljenih razgovora poslati svim osnovnim školama koje se nalaze na području Vukovarsko-srijemske županije.

Također smo u suradnji s profesoricom Riom Trdin (izv.prof. ArtD. na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku) snimili tri kreativne radionice izrade i oblikovanja lutaka namijenjene djeci, učiteljima i nastavnicima likovne kulture.
Organizator će sve linkove snimljenih radionica poslati svim osnovnim školama koje se nalaze na području Vukovarsko-srijemske županije.

Glumci Domagoj Ivanković i Željko Mandić kao „Klaun i Pinokio“ putem video – klipova će voditi i uveseljavati djecu kroz program 26.Lutkarskog proljeća.

Namjeravamo postaviti izložbu lutaka, radova studenata AUK Osijek, u dvorištu Gradske knjižnice i čitaonice Županja i u gradskom parku u Otoku.

Strukovna organizacija HC UNIMA u suradnji s UO „Asser Savus“ od 2008. godine dodjeljuje nagrade laureatima u području lutkarske umjetnosti. Nagrada će se dodijeliti u četvrtak, 27.svibnja u Otoku, za vrijeme trajanja Susreta lutkara i lutkarskih kazališta – SLUK.

Virtualni paket programa 26. Lutkarskog proljeća bit će poslan svim vrtićima i osnovnim školama VSŽ-a u ponedjeljak, 12.travnja i linkovi će biti aktivni za pregledavanje do 12. svibnja.

Pokrovitelji 26. Lutkarskog proljeća su Ministarstvo kulture i medija RH i Vukovarsko-srijemska županija.