Povelja za životno djelo “Zvonko Festini” 2019.

Od 2016. godine, Povelja za životno djelo nazvana je imenom Zvonka Festinija. Više o ovom velikanu hrvatskog lutkarstva možete pročitati OVDJE.

DOBITNICI POVELJE “ZVONKO FESTINI” ZA ŽIVOTNO DJELO (2019.)

ZLATKO VICIĆ, za životno djelo

za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva

Zlatko Vicić

Zlatko Vicić višestruko je nagrađivani glumac-lutkar Gradskog kazališta lutaka Rijeka u kojem umjetnički djeluje već 26 godina.

Lutkarstvo je u hrvatskom umjetničkom i kulturnom miljeu često nezasluženo marginalizirana umjetnička kategorija i nije medijski eksponirana kao neke druge stoga su i lutkarski umjetnici nerijetko takvi, samozatajno i požrtvovano rade svoj umjetnički posao kojim oplemenjuju djetinjstvo mališana i daju svoj doprinos pri stvaranju boljeg društva u kojem živimo. Takav je i glumac-lutkar Zlatko Vicić, iskonski umjetnik koji sebe nikad ne stavlja ispred kolektiva i kojemu je publika uvijek na prvom mjestu.

Zlatko je već niz godina nositelj repertoara Gradskog kazališta lutaka Rijeka koje je i njegovom zaslugom steklo zavidnu poziciju u hrvatskom lutkarstvu, ali i van granica naše zemlje. 2011. godine Zlatko je utjelovio Nazorovog Velog Jožu na daskama GKL-a i svojom kreacijom donio Kazalištu niz nagrada, dok je predstava Veli Jože u režiji Renea Medvešeka sa sveukupno 17 strukovnih nagrada postala najnagrađivanija predstava u povijesti Kazališta te sa svojom estetikom i promišljanjem lutkarstva označava svojevrsnu prekretnicu na domaćoj lutkarskoj sceni. Doprinos Zlatka Vicića toj predstavi, kao i mnogim drugim predstavama je nemjerljiv. Šuma Striborova ili Romeo i Giulietta primjerice, predstave koje označavaju zlatno doba GKL-a i vrhunce hrvatskog lutkarstva, nezamislive su bez Zlatkovih uloga ostvarenima u njima. No, Zlatko se prema ulogama jednako odnosi i kada one nisu naslovne, već manje ili sporedne. Njegova lutkarska vještina, duhovitost, promišljanje uloge, sveobuhvatnost u glumačkom izričaju, ono je što je krasi svaku njegovu ulogu, igrao on najjednostavnijeg lika poput Vuka u Tri praščića ili misaonu predstavu kao što je Veli Jože.

Zlatko je u riječkom kazalištu lutaka utjelovio mnoge likove i odigrao mnoge uloge, nastupao je kao pripovjedač i pjevač, jedan je od gusara i indijanaca iz Nigdjezemske, vlasnik cirkusa, vojnik je koji je dobro išao, vražji glasnik, Geppetto i Mangiafuoco, Strašilo i Liliputanac, policajac i lopov. Tu je i cijela plejada njegovoga životinjskog svijeta – kokoš, bumbar, pauk, medo, konj. No, ako Zlatka upitate koji su mu najviše prirasli srcu, odgovorit će vam: dva lika iz iste porodice životinja – ovan Osmo i ovčica Wanda. Da mu leži lutkarski ovčji svijet, prepoznala je i struka jer za ta je dva lika dobio i najviše nagrada. Naime, kao kruna njegovog rada posljednjih godina zaista se izdvaja lik ovčice Wande u predstavi autorice Jelene Tondini Wanda LaVanda u režiji Morane Dolenc, a koja tematizira različitost. Zlatkova ovčica Wanda nepretenciozan je lik s kojim se može poistovjetiti svako dijete, ali i odrastao čovjek u gledalištu. Zanimljivo je da je lik Wande zaista poput glumca koji ju je utjelovio – nepristran, otvoren i zaigran. To zna svatko tko je barem jednom pogledao neku predstavu u kojoj sudjeluje Zlatko Vicić. Sjajan glumac, lutkar, plesač i pjevač. Njegov neposredan pristup svakom djetetu u publici ono je što GKL Rijeka u svom umjetničkom i edukativnom programu njeguje i čemu stremi i bez čega ne bi bilo onakvo kakvo je danas.

Umjetnički doprinos Zlatka Vicića riječkom kazalištu lutaka i hrvatskoj lutkarskoj sceni i publici, zajednici u kojoj živimo, od neprocjenjivog je značaja, a od njega s veseljem očekujemo još puno novih likova koji će zasigurno donijeti nešto sasvim neočekivano.

Vedrana Balen Spinčić

 

 

IVO NIŽIĆ, za životno djelo

za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva

Ivo Nižić

Ivo Nižić rođen je 1953. U Zadru. U Kazalište lutaka Zadar došao je na poziv glumice Milene Dundov kako bi oblikovao svjetlo u predstavi “Crvenkapica”. I tako je u budućem kazališnom meštru prepoznat tehničko – umjetnički potencijal, te je u kazalištu ostao svoj cijeli radni vijek na radnom mjestu oblikovatelja svjetla.

Dvadesetak godina bio je i voditelj scenske tehnike u istom kazalištu. Prva predstava koju je radio bila Bajka o caru Saltanu redatelja Edi Majarona. Prve tajne zanata naučio je od legendarnog scenografa Branka Stojakovića. U Kazalištu lutaka Zadar odradio je sve predstave do 2017.godine. Kreirao je brojne predstave od kojih istiće: Postojani kositreni vojnik, Djetinjstvo Nikole Tesle, Judita, Planine,Muka Sv.Margarite, Ribar Palunko, Šuma,Tvornica čokolade, Don Quijote, Život je San, Ima zločina i zločina, Syrano,Vučjak, Michelangelo, Dom Bernarde Albe,Vitez Slavonske ravni, Komšiluk naglavačke, Robinson Crusoe…

Ističe svoje omiljene redatelje s kojima je radio: Luko Paljetak, Marin Carić, Zoran Mužić, Saša Anočić, Sany Saninsky, Robert Raponja, Rene Medvešek,Dražen Ferenčina, Zlatko Sviben, Neni Delmestre i dr.

Dugogodišnji je suradnik glazbenih večeri u sv. Donatu i Šibenskog festivala djeteta. Svojom inventivnom pedantnošću u oblikovanju svjetla prepoznat je i izvan matičnog kazališta što mu je pružilo priliku da radi u gotovo svim većim hrvatskim kazalištima. Nagrađivan je petnaest puta na mnogim festivalima i ponosno ističe: SLUK, PIF, ASSITEJ te nagradu Marul za predstavu Michelangelo. Među brojnim nagradama je i Nagrada Grada Zadra.

Na Lutkarskom proljeću sudjelovao je gotovo sve 24 godine. Impozantna brojka od preko 200 premjernih predstava pokazatelj je uloženog rada i ljubavi prema lutkarstvu.

 

 

Dosadašnji dobitnici Povelje za životno djelo
Godina Za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva Za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva
2008 Zlatko Bourek Milena Dundov
2009 Luko Paljetak Pero Juričić
2010 Berislav Brajković Sanja Vidan
2011 Zvonko Festini Zvjezdana Bučanin
2012 Joško Juvančić Zlatko Košta
2013 Himzo Nuhanović Almira Štifanić
2014 Vjekoslav Vojo Radoičić Jadranka Popović Miljko
2015 Srećko Šestan Srđan Brešković
2016 Petar Šurkalović Lidija Helajz
2017 Abdulah Seferović Hrvoje Zalar
2018 Jasminka Mesarić Đuro Roić
Povelja za životno djelo – ostali laureati
Godina Za doprinos u području teatrologije i istraživanju lutkarstva u Hrvatskoj
2016 Dr. Sci. Antonija Bogner Šaban

Organizatori UO Asser Savus, HC Unima, Gradski muzej Vukovar

Statua “Šokac” rad akademika Zlatka Boureka, odljevak Ljevaonice umjetnina Ujević (foto: D. Bota)
Statua “Šokac” rad akademika Zlatka Boureka, odljevak Ljevaonice umjetnina Ujević (foto: D. Bota)

Arhiva:

Povelja Z. Festini 2016.
Povelja Z. Festini 2017.
Povelja Z. Festini 2018.